Flegr: Až 2000 mrtvých na covid denně. Stejně nakonec zavřeme všechno!

22.10.2020 9:34

Profesor Jaroslav Flegr se znovu obul do vlády. Opatření, která začala platit od dnešní šesté hodiny ranní, podle něj k zastavení epidemie nestačí. Virolog věří, že budeme muset v opatřeních ještě přitvrdit. „Nakonec to stejně uděláme, protože když bude umírat tisíc lidí denně, tak se ten život stejně zastaví,“ varoval Flegr. Prý může umírat i víc než jeden tisíc lidí denně. V prosinci už to podle Flegra mohou být dva tisíce lidí denně.

Flegr: Až 2000 mrtvých na covid denně. Stejně nakonec zavřeme všechno!
Foto: archiv J. Flegr
Popisek: prof. Jaroslav Flegr

Jaroslav Flegr je rád, že vláda přijala aspoň nějaká opatření v boji s koronavirem.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

„Škoda, že ta opatření nebyla přijata před 14 dny, to je jedna věc, a škoda, že jsou tam výjimky, které z toho dělají v podstatě cár papíru, protože jak kontrolovat, jestli někdo vychází, když teda má spoustu důvodů, kvůli kterým může jít. Jako cár papíru mi to připadá,“ zlobil se Flégr v rozhovoru s Martinem Veselovským v internetové televizi DVTV.

Vláda podle něj dělá dobře, že vymáhá to, aby lidé seděli doma, ale onen obrovský počet výjimek z těchto nařízení záměr vlády kazí. Kdyby bylo na Flegrovi, prý by všechny výjimky zrušil.

V současné situaci se prý vlastně ani moc nediví, že řada lidí nařízení vlády ignoruje a všelijak obchází.

„Když jsou lidi v mezičase masírovaní tím, že žádnej koronavirus není, že je to chřipčička a že jsme nejlepší na světě a že už je konec a už se účtuje, kolik nás to stálo, tak samozřejmě, že lidé na konci prázdnin neuvěří, že to byla chyba a že musíme znova utáhnout šrouby,“ poznamenal.

To ale neznamená, že by s odmítači souhlasil, dalšímu tvrdému utažení šroubů, to jest zákazu pochůzek na delší vzdálenosti, jako v Izraeli, se podle jeho názoru nevyhneme. „Nakonec to stejně uděláme, protože když bude umírat tisíc lidí denně, tak se ten život stejně zastaví,“ uvedl.

Odhaduje, že 1. listopadu umře na koronavirus asi 250 lidí denně, ale o měsíc později už to podle jeho propočtů bude jeden tisíc lidí den co den. Kdyby nezabrala opatření přijatá vládou, tak podle jeho názoru hrozí, že od 1. prosince budou umírat až dva tisíce lidí den co den.

Jedním dechem dodal, že v Česku takhle zle vůbec být nemuselo. Stačilo prý neotevírat střední školy, všude ve vnitřních prostorách nosit roušky a pak také silně posílit hygienu, aby se dalo trasovat. Pokud by toto fungovalo, epidemie v Česku mohla být do listopadu pod kontrolou.

Jenže pod kontrolou není, „protože někdo potřeboval, aby měl o pár pitomejch procentních bodů ve volbách lepší výsledky. Tohle se zametalo pod koberec. ... To jsou tisíce mrtvých od 1. listopadu a dva tisíce mrtvých od prosince denně,“ rozčiloval se Flegr s tím, že politici těmto varováním nechtěli věřit a uklidňovali občany, že nebude lockdown. „Žijeme přece v době postfaktické, kdy je pravda to, co tvrdí politik dostatečně důrazně,“ rozčiloval se dál host.

V listopadu totiž podle něj přijde třetí koronavirová vlna, která bude dána tím, že s klesající venkovní teplotou stoupá infekčnost viru. To prý také znamená, že vládní opatření, která teď zabírají, už zabírat nebudou. Různé studie prý totiž ukazují, že jeden stupeň poklesu teploty znamená o tři procenta větší infekčnost. Pokud se toto naplní, tak prý v zimě bude zle a situace se zlepší až na jaře.

Stát se na to podle jeho názoru absolutně nepřipravil.

Podle Flegra by si Češi z této epidemie měli vzít ponaučení. „Že morálka těch lidí, které si volíme do politických funkcí, není nějaká šlehačka, na které nezáleží, že důležité je, jestli je to dobrý podnikatel nebo úspěšný businessman, ale že důležitější je, jakou má morálku, jaké má morální kvality. V normálním čase se dá přežít i když je ve funkci člověk, který má v této oblasti jisté rezervy, ale v okamžiku, když začnou lézt tlustý do tenkejch, tak je zatraceně potřeba, aby v té funkci byl někdo, komu na těch životech záleží a ne někdo, kdo upřednostní pár pitomejch procent ve volbách,“ poznamenal na závěr Flegr.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…