Flegr přitvrdil: Omezte práva lidí, rychle! Sledovat telefony, platební karty

18.10.2020 12:31

Koronavirová čísla opět lámou rekordy; evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr volá po omezení některých důležitých občanských práv. Na přechodnou dobu také navrhuje omezit ochranu soukromí v podobě sledování lidí prostřednictvím chytrých mobilních telefonů či z bankovních transakcí.

Flegr přitvrdil: Omezte práva lidí, rychle! Sledovat telefony, platební karty
Foto: archiv J. Flegr
Popisek: prof. Jaroslav Flegr

V sobotu přibylo v České republice 8713 potvrzených případů koronaviru, jedná se o nejvyšší nárůst o víkendovém dni. Denní nárůst nových případů koronaviru v Česku byl rekordní i v pátek, laboratoře odhalily 11.105 nakažených.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

„Myslím, že v současnosti nastala doba, aby se v rámci již vyhlášeného nouzového stavu omezila některá důležitá občanská práva. Ono už k omezení řady těchto práv došlo – máme výrazně omezeno právo shromažďování, stát omezením otevírací doby výrazně zasáhl do svobody podnikání, a v horizontu dnů se schyluje k zákazu vycházení,“ píše Flegr na sociální síti Facebook.

Myslí si, že stejně tak je nutné navíc na přechodnou dobu omezit i ochranu soukromí. „Konkrétně, státním orgánům by mělo být povoleno využívat neanonymizovanou informaci o poloze jednotlivých osob z mobilních telefonů i z bankovních transakcí,“ přibližuje profesor Flegr.

Právě takový zásah do soukromí podle jeho slov umožnil rozvinutým asijským státům neuvěřitelně zefektivnit vyhledávání nově nakažených a porazit tak epidemii covidu.

Je jasné, že takový zásah do občanských práv musí být pečlivě regulován zákonem. „Povolení by muselo platit na jasně vymezenou dobu, získané informace by se nesměly využít na nic jiného než pro účely boje s epidemií (tedy ani pro účely trestních řízení) a za jakékoli zneužití těchto informací by musely hrozit mnohaleté, vždy nepodmíněné tresty,“ podotýká.

Otázkou je, zda je možno takový zákon připravit dostatečně rychle, aby nám pomohl zvládnout už tuto poprázdninovou vlnu epidemie. „Možná by se dal převzít s drobnými úpravami v hotové podobě z legislativy nějaké demokratické země,“ přemítá profesor.

V této vlně však jeho nasazení prý není již klíčové: „Situaci nechala vláda kvůli předvolebnímu politikaření zajít příliš daleko, takže nás stejně brzy nemine úplný zákaz vycházení,“ pokračuje Flegr.

Tahle vlna však není poslední. Další nás téměř jistě čeká v sezóně respiračních onemocnění. „Tedy od konce listopadu do začátku března. A v té době už by nám daný zákon mohl pomoci výrazně snížit počty obětí a ekonomické ztráty,“ uzavírá Flegr, s tím, že aktivace ustanovení příslušného zákona by se měla stát stálou součástí pandemického plánu – až něco takového u nás konečně vznikne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…