Foldyna: Já z ČSSD neutíkám. Jak by to dopadlo, kdyby odešli ti poctiví

30.05.2012 13:43

Velký rozruch způsobila poslankyně ČSSD Milada Emmerová, když začala zvažovat nabídku SPOZ, aby vedla její kandidátku pro krajské volby. Z vedení strany se proti tomu ostře postavili Michal Hašek a Lubomír Zaorálek. To poslanec Jaroslav Foldyna sice neskrývá, že by ho vítězství Miloše Zemana v prezidentské volbě potěšilo, ale o odchodu z ČSSD neuvažuje.

Foldyna: Já z ČSSD neutíkám. Jak by to dopadlo, kdyby odešli ti poctiví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Už tak neklidnou situaci v sociální demokracii ještě více rozbouřila její poslankyně Milada Emmerová, která dostala nabídku od Miloše Zemana, aby vedla kandidátku Strany práv občanů - Zemanovci (SPOZ) do krajských voleb. „Nepřestoupila jsem do strany Miloše Zemana. Chtěla jsem využít legitimního práva, které mi umožňují stanovy ČSSD,“ řekla pro ParlamentníListy.cz exministryně zdravotnictví Milada Emmerová.

Odvolávala se přitom na stanovy ČSSD, které v článku 8 odstavci 7, písmenu e) uvádějí, že „se náš člen může angažovat ve prospěch jiných parlamentních stran se souhlasem vedení“. Uvnitř sociální demokracie se však setkala s hodně negativní odezvou. A to jednak na krajském výkonném výboru, kde se rozhodovalo mimo jiné o kandidátce do Senátu za Rokycansko, jednak od stranických špiček.

Ať složí mandát a opustí stranu, reagovaly špičky ČSSD

„Nevidím žádný racionální důvod, proč by bývalá hejtmanka a nyní poslankyně ČSSD měla kandidovat za jiný politický subjekt proti kandidátce ČSSD v Plzeňském kraji.  Je ale pro mne smutné a nestandardní, že se dozvídám o celé věci z dotazu medií, nikoliv od kolegyně Emmerové. Pokud bude kandidovat bez souhlasu ČSSD za SPOZ, měla by ukončit členství v ČSSD a rezignovat na poslanecký mandát, který získala na kandidátce ČSSD,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz první místopředseda Michal Hašek.



„Tohle je absurdní, neboť to je konkurenční strana. Pokud to paní Emmerová myslí vážně, tak by měla vystoupit z ČSSD a samozřejmě že by se měla vzdát i poslaneckého mandátu, protože ona se političkou stala díky tomu, že byla na kandidátce sociální demokracie,“ řekl pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. „Tady jde jednoznačně o konkurenční podnik, který nám ubírá hlasy, čili je to proti zájmům sociální demokracie, takže něco takového nemůžeme podpořit,“ dodal Zaorálek.

Přece nebudou odcházet ti, co to poctivě kroutí

Jiného názoru je poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. „Osobně takové řešení, jako je odchod ze strany, nepovažuji za šťastné,“ říká pro Parlamentnilisty.cz. „Jak to asi dopadne, když odejdou ti, co to tady poctivě kroutí,“ ptá se Foldyna, který sám Miloše Zemana na post prezidenta podporuje „Je to jediný člověk, který je nám programově blízký a má šanci na to, aby byl prezidentem,“ myslí si poslanec, pro něhož je prý stranický kandidát Jiří Dienstbier neuchopitelný.

Foldyna je přesvědčen, že něco takového jako vystupování z poslaneckého klubu ČSSD nehrozí.  „Nemyslím si to a ani jsem nic takového neslyšel,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Foldyna, podle něhož by navíc nešlo o dobré řešení pro žádného z aktérů.

Čeká se na Sobotkův návrat z ciziny

„Chtěla jsem zvolit férový způsob, protože to naše stanovy připouštějí. Místo abych si hrála na přeběhlíka, chtěla jsem zvolit tuto korektní variantu,“ vysvětluje Milada Emmerová své pohnutky. Rozhodnout se má o celé záležitosti příští týden, kdy se ze zahraniční cesty vrátí předseda strany Bohuslav Sobotka. „Byl už o tom informován a požádal mě o posečkání s rozhodnutím do příštího týdne,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Emmerová.

Bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman tak špičky nejsilnější parlamentní strany pořádně dráždí. Už v sobotu na shromáždění SPOZ avizoval příchod známých tváří z řad sociální demokracie do čela krajských kandidátek své strany. „Věřím, že se dočkáme příchodu dalších výrazných osobností z ČSSD, které nám už avizovaly, že zvažují svůj odchod po vypuknutí Rathovy aféry,“ prohlásil Zeman.

Ve hře byli i Škromach, Dryml a Benešová

Kromě bývalé hejtmanky Emmerové a poslance Jaroslava Foldyny se zmiňuje i jméno senátora Vladimíra Drymla, který v horní komoře sebral potřebných deset podpisů pro prezidentskou kandidaturu Miloše Zemana. Na přetřes přišla i jména místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha či místopředsedkyně Marie Benešové, která už ale Zemanovu nabídku odmítla.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká, Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…