Foldyna, Kotrba, Huml a nekompromisní vzkazy kritikům Alexandrovců: "Jasánci" současnosti. Nebýt Rudé armády, neříkáme vlast, ale Říše!

20.10.2015 17:35

Jen pár dní po ukončení koncertního turné Alexandrovců se stále po internetu a sociálních sítích objevují další komentáře, ale i fotografie některých známých osobností, které na koncert zavítaly a nebojí se tím pochlubit. Zazněla místy hodně kritická slova na adresu těch, kteří častovali účastníky koncertu jako kolaboranty. Poslanec Foldyna je nazval „Jasánky“ současnosti. „Ano, je to kolaborace s osvoboditeli země, které jen díky tomu říkáme vlast, a ne Říše,“ vzkázal analytik Štěpán Kotrba, další účastník koncertu.

Foldyna, Kotrba, Huml a nekompromisní vzkazy kritikům Alexandrovců: "Jasánci" současnosti. Nebýt Rudé armády, neříkáme vlast, ale Říše!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert Alexandrovců ve sportovní hale

Prezident Miloš Zeman, který nad českým turné tohoto ruského sboru převzal oficiálně záštitu, sice na koncert kvůli náročnému programu nezavítal, ve Zlíně ho však zastoupila první dáma. Ivana Zemanová šla na koncert Alexandrovců v doprovodu s generálem Rostislavem Pilcem, náčelníkem Vojenské kanceláře prezidenta republiky.

Téměř každého koncertu se účastnila řada válečných veteránů. Turné se totiž konalo v rámci 70. výročí ukončení druhé světové války. Jak již ParlamentníListy.cz informovaly, Alexandrovci se dokonce vydali uspořádat komorní koncert pouze pro jediného muže – generálporučíka Alexandra Beera, který se pro pokročilý věk nemohl účastnit koncertu ve sportovní hale. Na pražský koncert zavítala i dcera generála Ludvíka Svobody. To vše koordinovala známá pražská advokátka a znalkyně Ruska Miroslava Hustáková.

Poslanci ČSSD Jaroslav Foldyna a Stanislav Huml, kteří se rovněž akce zúčastnili, to navíc dávali jasně a hlasitě najevo s tím, že si nenechají nikým diktovat, co si mají myslet a jakou hudbu poslouchat.

„Koncert byl skvělý. Byli jsme s manželkou nadšeni. Úžasný zážitek ze zpěvu i tance,“ uvedl poslanec Huml pro ParlamentníListy.cz. K petici, která koncert označila za podporu krveprolití na Ukrajině, se prý vyjádřil v odpovědi na dotaz Blesku a dal na své facebookové stránky. Bulvární deník ale podle něho nenašel odvahu, aby zveřejnil celý komentář.

„S demonstranty ani s novodobými politruky nesouhlasím, ale budu dělat vše, aby svůj názor mohli prezentovat,“ dodává k tomu, jaké mínění má o radikálních odpůrcích akce včetně těch, kteří demonstrovali přímo v místě konání koncertu.

A zde přinášíme zmiňovanou nezveřejněnou reakci. Redaktor bulvárního deníku se Stanislava Humla, co říká na kritiku, že se přeneseně jedná o podporu krveprolití na Ukrajině.

„Máte na mysli vraždy v Domě odborů v Oděse nebo bombardování východních měst fosforem ukrajinskými stíhačkami? Nemáte. Víte, Alexandrovci přijeli uctít památku obětí druhé světové války. Zpěvem a tancem. Na prahu III. války stojíme, pokud již neprobíhá. Nepřeji si pro své děti budoucnost, kterou měli naši prarodiče. A nepřeji si, aby mi novodobí politruci určovali, co se mi má líbit a na jaký koncert chodit," sdělil Huml a na své sociální síti k tomu připsal: „Zveřejní to? Jsem zvědav.“

„Někteří se ptají, proč jsem byl na koncertu Alexandrovců. Jedním z důvodů bylo slyšet tu úžasnou píseň Svatá válka. Píseň, která dala sílu milionům vojáků Rudé armády rozdrtit fašistickou mašinérii,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Jaroslav Foldyna.

„Miliony vojáků Rudé armády a miliony občanů tehdejšího Sovětského svazu položily životy za naši svobodu a existenci. Nebýt těchto obětí, dnes bych tu zcela jistě nebyl. Moje rodiče byli vězněni v lágru ve Wiener Neustadtu. Po útěku byli zadrženi v Břeclavi, kde je ve věznici osvobodila Rudá armáda. Jsem proto rád, že jsem byl na koncertu Alexandrovců. Je to i výraz mého vděku. A pro ty, co dehonestují ostatní, že jdou na koncert hudebního tělesa, které zpívá pod rudou hvězdou - více jak 20 milionů vojáků položilo život i za vás, ubozí ‚Jasánci‘ současnosti,“ dodal Foldyna.

Ke dvěma sociálnědemokratickým poslancům se přidal i publicista a mediální analytik Štěpán Kotrba nebo Robert Vinogradov, zakladatel neformálního hnutí Skuteční přátelé Ruska. Koncert v Praze navštívil i nejslavnější český zpěvák Karel Gott a dle informací ParlamentníchListů.cz i kanadský velvyslanec v Česku Otto Jelinek.

Podle Štěpána Kotrby jsou Alexandrovci vypravěči Velkých příběhů. „O všem, čeho se nám dnes nedostává. O probuzeném hrdinství, odvaze vojáků i civilistů, bojujících svůj smertnyj boj za zemlju našu miluju s fašistskoj siloj tjomnoju, s prokljatoju ordoj. O lásce Kaťušy uprostřed války k tomu, kotorovo ljubila, pro tovo, či pisma beregla kagda on zemlju berežjot rodnuju,“ uvádí Kotrba s citáty písní Svatá válka a Kaťuša v ruštině. (Oba texty písní jsou k dispozici v originálu i českém překladu ZDE a ZDE).

„Ano, Alexandrovci jsou vojáci kulturního boje, potomci Rudé armády. Ne té Sovětské, která přišla, aniž se ptala, v srpnu 1968, ale té, kterou vítali Češi a Slováci v roce 1945 po letech násilí a útlaku od fašistů. Nemusí být člověk Slovan s ruskou duší, aby ctil oběť, kterou přinesli naši dědové a otcové stejně, jako dědové Alexandrovců. Jsme zde, žijeme, protože oni neváhali zemřít. Pokud někdo říká, že je to kolaborace, přisvědčím. Ano, je to kolaborace s osvoboditeli země, které jen díky tomu říkáme vlast, a ne Říše,“ vzkazuje důrazně.

„Pan Štětina, který se oněch sprostých výroků na adresu návštěvníků koncertu dopustil, ale nejspíš kolaboroval a dodnes kolaboruje s jinými… Jsem rád, že jsem na koncertě potkal levicové politiky - poslance sociální demokracie Humla či Foldynu, nebo bývalou místopředsedkyni parlamentního shromáždění Rady Evropy Čurdovou. Ne všichni mají strach projevit veřejně svůj názor. Ne všichni kolaborují s těmi, se kterými je to dnes výhodné. Jsem rád, že jsou ještě i dnes lidé, kteří nezapomněli, kdo osvobodil jejich rodiče,“ sděluje potěšeně mediální a politický analytik Štěpán Kotrba.

Jak dále konstatuje, netušil prý, že jít na koncert je čtvrt století od převratu, který měl být demokratický, činem odvahy. „Netušil jsem, že budu muset procházet okolo provokatérů a výtržníků, propagujících fašistický převrat na Ukrajině. Ale je tomu tak. Toto je doba, ve které se kultura stává politikou. A snad je tomu tak dobře. Ty desetitisíce lidí, kteří přišli na koncerty Alexandrovců v desítce českých měst, ví, proč přišli. Jsme to my a pak jsou Oni. Kak dva različnych poljusa, vo vsjom vražďobny my, za svět, za mir my boremsja, oni - za carstvo tmy,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Štěpán Kotrba opět s pomocí citace jednoho z veršů písně Svatá válka (odkaz na český překlad výše v textu).

Miroslava Hustáková, která organizovala účast válečných veteránů na turné, po skončení všech koncertů na svém facebookovém profilu tlumočila vzkaz ředitele Alexandrovců. „Ředitel Alexandrovců plk. Malev mne požádal, abych děkovala všem, co na jejich koncerty přišli. V Praze se účastnilo mnoho diplomatů, včetně velvyslance Kanady. Mimo veterány však nikdo nebyl oficiálně vítán. Příště dají určitě více prostoru, aby se diváci mohli oficiálně s členy souboru setkat. Dnes odjíždí většina souboru autobusy do Berlína a poté do Verony, kde jejich turné ukončí. Poté mají týden na oddych a na 10 dnů jedou do Izraele. V listopadu je čeká turné v Polsku,“ popsala doktorka Hustáková plány souboru na další měsíce.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…