Forejta možná nahradí bývalý přítel Zemanovy dcery

06.01.2017 7:50

Příštím šéfem prezidentského protokolu by mohl být dosud spíš nenápadný člen Zemanovců Vladimír Kruliš. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Forejta možná nahradí bývalý přítel Zemanovy dcery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman před natáčením každoročního Vánočního poselství

Připomínají, že hradnímu protokolu nyní šéfuje Miroslav Sklenář, který se do podobné pozice na Hrad poněkolikáté vrátil. Sám ale tvrdí, že jeho účinkování v prezidentském sídle se bude počítat na měsíce, nikoli na roky. To připouští i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „V tuto chvíli mohu pouze sdělit, že pro nejbližší měsíce se počítá s angažmá pana Sklenáře,“ odpověděl na dotaz LN.

Jenže Zeman bude ve funkci ještě 14 měsíců. A může se stát, že svůj mandát v příští přímé volbě obhájí, pokud bude kandidovat. Kdo je tedy možným příštím vrchním ceremoniářem? ptá se list. Podle něj se nabízí muž, který na protokolu pracuje už od roku 2014, po většinu času se ale drží mimo pozornost médií. Je jím Vladimír Kruliš, někdejší místopředseda Strany práv občanů, jejímž čestným předsedou je Miloš Zeman.

Bývalého přítele své dcery Kateřiny prý prezident považuje za slušného člověka a i přes poměrně velký věkový odstup si oba muži tykají.

Jak list dále píše, z komplimentů, které si čas od času Zeman a Kruliš vyměňují, je zřejmé, že mezi nimi panuje podobně vřelá náklonnost, jakou prezident dával najevo Forejtovi. Lídr zlínské kandidátky Strany práv občanů z nedávných voleb je tak určitě jedním z favoritů na budoucí povýšení. „Očekávám, že mají scénář, že Sklenář bude zaučovat Kruliše,“ cituje list nejmenovaného znalce hradního prostředí.

List upozorňuje, že Kruliš má dnes na starost Zemanovy výjezdy do regionů. Spanilé jízdy jsou možností, jak oslovit velký počet potenciálních voličů. A s tím, jak se blíží sněmovní a prezidentské volby, jejich (a s nimi i Krulišův) význam ještě nabobtná, připomíná deník.

Všímá si i dalšího osudu bývalého vrchního hradního protokoláře Jindřicha Forejta. Exprezident Klaus prý uvažuje o tom, že by ho mohl zaměstnat ve svém institutu na Hanspaulce. „Zamyslíme se nad tím,“ řekl podle listu Klaus ve vysílání Rádia Impuls.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…