Francie: Co teď? Macronovo hnutí míří doprava

08.05.2017 8:12

Neděle 7. května se pro Emmanuela Macrona stala dnem vítězství. Porazil svou soupeřku Marine Le Penovou v poměru 66,06 : 33,94 %. Před dosud nejmladším prezidentem v dějinách země stojí ale nemalý úkol: Jak sjednotit rozdělenou zemi?

Francie: Co teď? Macronovo hnutí míří doprava
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Marine Le Penová ve svém prvním projevu krátce po oznámení výsledků prvních odhadů vyzvala ke sjednocení všech patriotů. Měsíc před parlamentními volbami je sjednocení Francie úkol pro Macrona, bývalého ministra socialistické vlády, téměř nesplnitelný.

Le Penová: „Francouzi si vybrali kontinuitu!“

„Francouzi si vybrali nového prezidenta republiky a volili pro kontinuitu,“ řekla Le Penová před řadami zklamaných voličů. Svou stranu, tedy Národní frontu (FN), označila vzápětí za „první sílu opozice“ a ohlásila, že v následujících dnech se bude „angažovat v hluboké transformaci“, aby utvořila „novou politickou sílu“.

Popřála zároveň svému konkurentovi k vítězství. Poděkovala 11 milionům Francouzů, kteří „ji podporovali stejně jako Nicolase Duponta-Aignana“, jenž s ní před 2. kolem vytořil politickou alianci. „Francouzi si vybrali alianci patriotů a republikánů jako první opoziční sílu,“ řekla. Její zraky se nyní upínají k parlamentním volbám, jež se budou odehrávat dvoukolově ve dnech 11. a 18. června. Oznámila, že bude „na čele tohoto boje“.

Macron: „Nová stránka se otevírá!“

Krátce po 21. hodině vystoupil se svým prvním projevem také Emmanuel Macron. Vedle díků se vyjádřil i k problémům, které prožívá Francie. „Nepopírám žádné ekonomické težkosti ani sociální fraktury, ani diplomatické slepé ulice, ani morální oslabení naší země,“ řekl. Pozdravil svou soupeřku „republikánským pozdravem“ a dodal: „Znám rozdělení našeho národa, které vedlo některé k volbě extrémů. Respektuji to.“

Oznámil, že Francie bude stát v první řadě boje proti terorismu stejně jako na mezinárodní scéně. „Drazí spoluobčané, nová stránka našich dějin se dnes večer otevírá. Chci, aby to byla stránka naděje a znovuobnovené důvěry,“ řekl. Za první své úkoly označil „učinit morálným veřejný život“ a „uznat pluralismus, demokratickou vitalitu, jež budou stát jako základ naší aktivity.“

Poděkoval také prezidentu Françoisi Hollandovi, od něhož za několik dní v Elysejském paláci převezme nejvyšší funkci v zemi.

Do měsíce nové volby, které vytvoří budoucnost

Před Francouzi ale za měsíc, 11. a 18. června, stojí nové, tentokrát parlamentní volby. Ty rozhodnou, kdo získá parlamentní většinu. Nic není méně jisté: podle předběžných odhadů by to mohli být Republikáni (LR), poražení v prezidentské volbě, silní v regionech. Podle praktik Páté republiky, založené generálem Charlesem de Gaullem v roce 1958, by tato většina měla vládnout.

Macron, jehož hnutí En marche! bylo založeno před pouhým rokem, bude mít velké obtíže vytvořit silný aparát, který by Republikánům mohl konkurovat. Nic ale není vyloučeno, protože hnutí se daří spojovat dosud nespojené politické veličiny, ale i osobnosti z občanského života.

Hnutí, které jde zleva do prava, zatím sjednocuje především bývalé socialistické kádry, kteří se k němu otevřeně přihlásili již před prvním kolem, jako na příklad Yves le Drian, socialistický ministr obrany, ale i Dominique de Villepin, bývalý ministr zahraničí za éry Jacquese Chiraca. Příští dny naznačí, zejména výběrem nového premiéra příští týden, kudy politika nového prezidenta Francie na francouzské scéně povede. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…