Francie, Německo. Školy, policie. Nepěkné příběhy s migranty

06.04.2024 20:13

Surové útoky na děti otřásají Francií. Včera v nemocnici v Paříži zemřel 15letý chlapec. Toho o den dříve zbila maskovaná skupina. Došlo také k útoku na 13letou dívku, kdy šlo zřejmě o nábožensky motivovaný útok uvnitř muslimské komunity. Vrstevníci svou spolužačku zřejmě zbili kvůli stylu oblékání.

Francie, Německo. Školy, policie. Nepěkné příběhy s migranty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Francouzský prezident Emmanuel Macron ve své pracovně

Motiv ani pozadí útoku, k němuž došlo v Paříži a po němž 15letý chlapec zemřel, zatím nejsou známy. Jeden z útočníků byl 17letý mladík, a ten je již v rukou policie. Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil vypracovat programy na zvládání agresivity dětí. Podle jeho slov nelze přehlížet to, co se děje. „Žijeme ve společnosti, která je stále násilnější," uvedl prezident Macron.

Brutalita útoků totiž Francii šokovala. Zraněného chlapce našel v uličce náhodný kolemjdoucí. 

K útoku na 13letou dívku pak došlo v jihofrancouzském městě Montpellier. Skupina spolužáků si dívku vzala stranou a brutálně ji zbila. Dívka následně musela být uvedena do umělého spánku, v současné době je z něj již probrána, ale je ve špatném psychickém a fyzickém stavu.

Podle její matky k útoku došlo proto, že se dívka chová svobodněji než ostatní žákyně. „Nechávám ji se oblékat po evropsku, může si i barvit vlasy. Naposledy to bylo na červeno, ale tak na ni útočili, že si je nabarvila zpět na černo. Říkali o ní, že není správná muslimka. Pořád ji obtěžovali, vyhrožovali, smáli se jí, plivali jí do vlasů,“ uvedla maminka děvčete.

Útok měla podle všeho zosnovat 14letá dívka, všichni tři hlavní viníci jsou podle policie ve vazbě. Bývalá francouzská ministryně školství a mládeže Sarah El Hairyová k tomu řekla, že náboženství je pro některé z našich mladých nad republikou, což tak nelze nechat.  

K útokům se pro CNN Prima News vyjádřil také odborník na Francii a vědecký pracovník Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler. Případy násilí spojené s náboženstvím jsou podle něj společenským problémem země. Přistěhovalci své děti podle jeho slov mnohdy neposílají ani do francouzských škol, nýbrž ke kazatelům. Ti je pak například v arabštině učí o „prohnilé a zkažené Francii". 

Dětem se podle jeho slov dostává i tzv. terapie. „Tou má být důsledná islamizace celé země. Poté jsou velmi násilničtí k tomu, kdo se vymyká tomuto jejich černobílému pohledu na svět, a hlavně pak na Francii,“ dodal.

Francie však není jedinou zemí, kde jsou problémy s násilím. Server Novinky.cz informoval s odvoláním na deník Bild, jak dopadla Marliens Lenzová ze saského městečka Reichenbach v okrese Zhořelec nedaleko Česka. Denně se od svých žáků, jejichž část tvořili mladí migranti bez jazykových znalostí, dočkávala urážek, obávala se od nich i pobodání.

„V její třídě byli čtyři studenti ve věku 11 až 14 let bez jazykových znalostí. Podle jejích slov neměli naprosto žádnou snahu se něco učit, a hlavně postrádali jakýkoliv respekt vůči ní. ‚Chlapci se neustále řezali. Když jsem jim chtěla něco říct a ukázat v sešitě, flákli i mě. Vůči mně jako ženě jim chyběl jakýkoliv respekt,’ popsala. Jeden ze studentů, mladík z Venezuely, nosil ve svém penálu nůž na koberce. Masové deportace jsou absolutně nevyhnutelné. Čím dříve k nim dojde, tím lépe," zkonstatoval následně k textu serveru Novinky.cz Antonín Vavruška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…