Francie nechápe, co se včera stalo: Další výbuch konkurenta Marine Le Penové. No a k tomu nový průzkum...

23.01.2017 8:52

První kolo prezidentských primárek v Socialistické straně Francie přineslo značné překvapení. Zvítězil totiž výrazně levicový kandidát Benoît Hamon, který za sebou o několik procent nechal favorizovaného Manuela Vallse.

Francie nechápe, co se včera stalo: Další výbuch konkurenta Marine Le Penové. No a k tomu nový průzkum...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Le Pen, Fillon, volby

Výsledek primárek lehce kopíruje primárky amerických demokratů, kde se vedle Hillary Clintonové dokázal prosadit Bernie Sanders, považovaný rovněž za výrazně levicového kandidáta. Ostatně Hamon patří mezi jeho obdivovatele a sdílí s ním mnohé postoje a názory. Na rozdíl od amerických demokratů se však samotných prezidentských voleb nezúčastní oba kandidáti, ale jen samotný vítěz, který vzejde ze druhého kola 29. ledna.

Stejně tak je ale možné výsledek primárek u socialistů přirovnat k primárkám u franouzských republikánů, kde se místo Alaina Juppého protlačil do druhého kola primárek konzervativec Fillon, který na rozdíl od něj zastává mnohem příznivější názory na ruského prezidenta Vladimira Putina a analytik Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty jej označuje přímo za „proputinovského“. A právě Fillon nakonec neméně překvapivě v kole druhém „vyřídil“ i Nicholase Sarkozyho, který již v Elysejském paláci působil před odcházejícím prezidentem Hollandem.

Hamonovo dílčí vítězství však může připomínat nejenom překvapivý vzestup Sanderse, ale rovněž i úspěch Donalda Trumpa. Také nynější 45. prezident Spojených států byl považován za outsidera nejenom v rámci Republikánské strany, ale v rámci celého politického spektra. K zopakování jeho spanilé jízdy však Hamonovi zbývá urazit notný kus cesty a přes vítězství v prvním kole primárek to nevypadá, že by snad mohl o něčem takovém reálně uvažovat.

Anketa

Sympatizujete s pochody žen, které vyšly do ulic proti Donaldu J. Trumpovi?

2%
98%
hlasovalo: 15532 lidí

Hamon, který podle předběžných výsledků získal asi 36 % a ještě do nedávna premiéra země Vallse porazil asi o pět procent, patří zejména v zahraničí mezi relativně neznámé politiky. Byť již působil v Evropském parlamentu a mezi lety 2012 až 2014 také v čele ministerstva pro sociální a ekonomickou solidaritu v Hollandově vládě. Názorově však jde proti proudu a doma ve Francii na sebe umí upoutat pozornost.

Tvrdí o sobě, že by mohl přepsat historii francouzské levice. Mezi jeho plány patří zkrácení pracovního týdne z 35 na 32 hodin a také zavedení univerzálního měsíčního (základního) příjmu pro osoby ve věkové skupině 18 až 25 let s tím, že by se časem toto přelomové opatření týkalo všech. Na rozdíl od Vallse se staví velmi liberálně k řešení problémů s muslimskou menšinou a byl jedním z nejslyšitelnějších hlasů, které se ozvaly proti zákazu burkin na francouzských plážích.

Ovšem i kdyby náhodou příští neděli dokázal Hamon Vallse porazit, jemu osobně ani francouzským socialistům by se tím Elysejský palác příliš nepřiblížil. A to samé vlastně platí i v případě vítězství Vallse. Podle aktuálního průzkumu pro France2 by nyní Valls získal 9 % a Hamon ještě o procento méně. Oba tak i nadále propastně zaostávají za horkými favority Marine Le Penovou (27 %) a Françoisem Fillonem (26 %).

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …