Francie pátrá po teroristech. Je to opravdu masivní operace

08.01.2015 8:23

Francie je na nohou a probíhá intenzivní vyšetřování středečního masakru v redakci týdeníku Charlie Hebdo a pátrání po pachatelích. O nejnovějších zprávách z Paříže informují média a mezi nimi i server Aktuálně.cz. Shrnuje dosavadní poznatky o třech podezřelých, z nichž dva jsou stále na útěku. Třetí se sám přihlásil na policii a tvrdí, že s masakrem nemá nic společného.

Francie pátrá po teroristech. Je to opravdu masivní operace
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Netradiční pohled na Invalidovnu v Paříži

Do Sýrie a Iráku odešlo bojovat za Islámský stát přes tisíc Francouzů, což je údajně nejvíce ze všech evropských zemí. Rekruti prý nepocházejí jen z chudých a neutěšených přistěhovaleckých předměstí, ale i ze středostavovských rodin, a dokonce jde často o rodilé "bílé" Francouze, kteří konvertovali. Aktuálně.cz dodává, že Francie má největší muslimskou populaci v Evropě, čítá přes šest milionů lidí. Něco jako typický profil teroristy prý už neexistuje.

Podle prvních zpráv střelci z redakce Charlie Hebdo mluvili bezchybně francouzsky a byli dobře vycvičení. To prý může naznačovat, že prošli výcvikem v Sýrii nebo na jiném místě, kde džihádisté mají možnost zakládat své tábory.

 

Pozdě večer to informace francouzské policie víceméně potvrdily. Stříleli zřejmě francouzští občané alžírského původu, kteří žijí v Paříži a v minulosti se podíleli na vytváření islamistiských ozbrojených skupin. Bratři Said a Chérif Kouachiové.

Na to, že pachatelé prošli výcvikem v zahraničí, usuzují i experti na terorismus.Šokovala mě nejen chladnokrevnost, s jakou čin provedli, ale i velmi profesionálně provedený ústup a útěk, řekl agentuře Reuters bývalý francouzský vyšetřovatel teroristických útoků  said Jean-Louis Bruguiere.

Francouzská policie zatím bratry, kteří podle ní zavraždili ve středu dvanáct lidí v redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, nedopadla. Údajný třetí útočník se sám přihlásil na policii, měl by jím být osmnáctiletý Hamyd Mourad.  Tvrdí, že je nevinný a v redakci vůbec nebyl. V noci policisté pátrali v Paříži, Štrasburku a Remeši. Varovali obyvatele, že dvojice je ozbrojená a nebezpečná.

Oběti byly volány jménem a pak popraveny

Dalším důležitým zjištěním ve vyšetřování je, že útočníci postupovali plánovitě. V redakci týdeníku Charlie Hebdo prý nejprve oddělili muže a ženy a vyvolávali jednotlivé osoby jménem. Pak je zastřelili. O život přišli téměř všichni hlavní tvůrci a kreslíři časopisu.

Jeden z policistů zastřelených při středečním útoku byl muslim Ahmed Merabet. Novinářům to sdělili nejmenovaní francouzští policisté služebně vázaní mlčenlivostí. Policejní důstojník zraněný střelou teroristů ležel neozbrojen na chodníku, když ho jeden z útočících mužů chladnokrevně zabil střelou do hlavy.

Jeden z mužů odpovědných pravděpodobně za středeční teroristický útok byl před několika lety ve Francii odsouzen. Chérif Kouachi dostal v roce 2008 nepodmíněný trest 18 měsíců za verbování islamistických bojovníků pro oddíly extremistů operující v Iráku. Oznámil to ve středu francouzský tisk.

Podle televize BFM TV měla francouzská policie z minulosti informace o všech třech zločincích, kteří jsou pravděpodobně odpovědní za středeční popravu 12 lidí v Paříži. Na verbování islamistů se podíleli v letech 2003–2005.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…