Francie pláče, ale zůstáváme silní, prohlásil po masakru v Nice Hollande. Marine Le Penová přišla s drsnějšími slovy

15.07.2016 7:33

Francie se stala terčem dalšího teroristického útoku, po kterém zahynulo podle aktuálních informací více než osmdesát osob a dalších nejméně dvacet se nachází v kritickém stavu. Útočník tuniského původu najel s nákladním vozem do davu lidí, kteří slavili výročí pádu Bastily v jihofrancouzské metropoli Nice.

Francie pláče, ale zůstáváme silní, prohlásil po masakru v Nice Hollande. Marine Le Penová přišla s drsnějšími slovy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Imámové při poradě

K celé tragické události došlo podle zpravodajského serveru France24 včera kolem třiadvacáté hodiny, když řidič nákladního vozu v plné rychlosti najel do davu lidí, kteří slavili tradiční francouzský svátek. Podle svědků projel řidič davem asi dva kilometry, než se jej podařilo policii zlikvidovat. Zatím si teroristický útok vyžádal přes osmdesát mrtvých, ale jejich počet se patrně ještě zvýší, protože další desítky lidí se nacházejí v kritickém stavu.

Jeden ze svědků pro agenturu AP uvedl, že řidič po zastavení vystoupil z vozu a začal na účastníky oslav střílet. Později v noci konstatoval šéf místní samosprávy a člen Sarkozyho republikánů Christian Estrosi, že vůz byl naložen střelnými zbraněmi a granáty. Obyvatele regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur Estrosi krátce po útoku na svém twitteru vyzval, aby raději nevycházeli ze svých domovů.

K incidentu se již vyjádřil také francouzský prezident François Hollande, když připustil, že šlo zjevně o útok „teroristické povahy“. Prezident dále uvedl, že výjimečný stav vyhlášený v důsledku listopadových teroristických útoků v Paříži, který měl být ukončen 26. července, bude prodloužen o další tři měsíce. Podle médií i úřadů zachvátil blízké okolí krvavého incidentu chaos a panika. V ulicích města nyní hlídkuje zvýšený počet vojáků a policistů.

K teroristickému útoku v Nice se postupně vyjadřují také francouzští politici. „Francie je zarmoucena a pláče. Zůstáváme však silní a odhodlaní, bez ohledu na fanatiky, kteří nás v Nice tak zasáhli,“ napsal prezident Hollande. „Hluboké emoce a smutek,“ vyjádřil na svém twitteru také jeho předchůdce v prezidentském úřadu Nicholas Sarkozy. Vůdkyně Národní fronty Marine Le Penová potom vedle solidarity s oběťmi vyzvala k boji proti islámskému fundamentalismu.

Merkelová: Německo stojí po boku francouzských přátel

Útok v Nice odsoudila rovněž německá kancléřka Angela Merkelová. Vyjádřila solidaritu s Francií a zdůraznila, že Německo stojí po boku francouzských přátel v boji proti terorismu.

Reagoval také starosta Londýna Sahid Khan: „Jsem hluboce zasažen příšerným útokem v Nice. Londýn je ve vašem zármutku a ve společném odhodlání zastavit terorismus s vámi,“ uvedl.

Itálie zpřísňuje kontroly na hranicích s Francií

Itálie posiluje kontroly na hraničních přechodech s Francií. Týká se to jak silničního, tak i železničního spojení. Oznámil to italský ministr vnitra Angelino Alfano.

Zda jsou mezi oběťmi útoku i Češi, není zatím jasné. „Předpokládám, že to bude ještě nějakou dobu trvat, než francouzská strana potvrdí aspoň identity obětí a zraněných,“ vysvětlila současnou situaci mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Těla obětí stále leží na ulici

Jak informoval zpravodaj deníku Le Figaro Vincent Morvan, těla obětí stále leží na Anglické promenádě, přikryta jsou modrou látkou. Celá oblast je uzavřena a přes 70 policistů tragédii vyšetřuje.

Krajní rozhořčení po útoku v Nice vyslovil v Moskvě americký ministr zahraničí John Kerry.

Ruský prezident Vladimir Putin poslal kvůli útoku v Nice francouzskému prezidentovi Françoisi Hollandovi kondolenci. Informoval o tom kremelský mluvčí.

Vražedný kamion byl ve středu ukraden

Web francouzského listu Le Monde přinesl další údaje k údajnému podezřelému, jehož jméno je uvedeno v dokumentech nalezených v autě. Má jít o tuniského státního příslušníka narozeného v roce 1985. Měl povolení k pobytu, bydlel v Nice.

Podle francouzských médií byl kamion, kterým vraždil útočník v Nice, ukraden ve středu v Saint-Laurent-du-Var na předměstí Nice. Policie krádež začala vyšetřovat, k žádným závěrům ale nedospěla.

Je to tragický paradox

Řada světových politiků odsoudila útok ve francouzském Nice a dala najevo zármutek a soucit s oběťmi, jejich blízkými i celou Francií. Předseda Evropské rady Donald Tusk prohlásil, že Evropa i svět stojí v této těžké chvíli po boku Francie. „Je to tragický paradox, že oběťmi útoku jsou lidé oslavující svobodu, rovnost a bratrství,“ prohlásil Tusk s odkazem na to, že k útoku došlo během oslavy Dne pádu Bastily.

Ruský premiér vyjádřil soustrast příbuzným obětí

Soustrast Francouzům dal najevo i nový britský ministr zahraničí Boris Johnson. „Jsem šokován a zarmoucen děsivými událostmi v Nice a hroznou ztrátou životů,“ napsal na Twitteru. Útok odsoudila také německá kancléřka Angela Merkelová.

„Sdílíme zármutek našich francouzských přátel. Pevně stojíme po boku Francie v této těžké době,“ reaguje na útok v Nice německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

První reakce na útok v Nice přicházejí z Ruska. Premiér Dmitrij Medveděv vyslovil soustrast příbuzným obětí. Řekl, že terorismus nemá hranice a je společnou výzvou pro Evropu i Asii. Podle něj jsme povinni společně hledat odpovědi na tyto výzvy, projevovat solidaritu a podniknout vše, co je v našich silách, v boji s terorismem. Teroristé podle něj rozumí jen síle a tu prý musíme použít.

Japonský premiér Shinzo Abe označil útok za absolutně nepřijatelný a krutý. Za Japonsko vyjádřil solidaritu s Francií v těchto těžkých časech.

Dnešní etapa Tour de France se neruší

Teroristický útok nezabránil pokračování slavného cyklistického závodu. Dnešní 13. etapa Tour de France se po útoku v Nice uskuteční za zvýšených bezpečnostních opatření. Rozhodly o tom regionální úřady.

Už ve středu kvůli možným teroristickým hrozbám zrušila Francie plánované oslavy Dne pádu Bastily ve třech tureckých městech. Až do odvolání také zavřela ambasádu v Istanbulu a generální konzulát v Ankaře. Informovala o tom France 24.

U muže, který je označován za podezřelého z útoku, provedla policie domovní prohlídku. Uvedl to deník Nice Matin.

Papež: Je to vražedné šílenství

K útoku se vyjádřila také hlava katolické církve. Podle papeže Františka jsou události v Nice „vražedným šílenstvím“.

Po dohodě s francouzskými bezpečnostními složkami zpřísnila německá policie kontroly na hranicích s Francií.

Čínský premiér Li Kche-čchiang vyjádřil soustrast obětem a prohlásil, že jeho země bude bojovat proti jakékoli formě terorismu.

Francie se musí naučit žít s terorismem

„Francie se musí naučit žít s terorismem,“ uvedl v Paříži francouzský premiér Manuel Valls.

Podle deníku Nice Matin byl řidič nákladního auta identifikován jako 31letý Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

„Útok cílil na nevinné lidi a na základní hodnoty, o které se NATO opírá. Terorismus ale nikdy neporazí demokracii, svobodu a naši otevřenou společnost,“ reagoval na útok v Nice šéf NATO Jens Stoltenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…