Francie zavádí novinku. Migranti, kteří se vydávají za děti, budou odhaleni

24.03.2019 15:57

Bude konec lhaní imigrantů o svém věku, které má vliv na budoucí vyhlídky žadatelů o francouzský azyl? Mladí imigranti zde nejspíše budou muset podstoupit rentgenové testy kostí, aby se zjistilo, zda jsou tak staří, jak tvrdí. Stát by se tak mělo v případě, že francouzský soud rozhodne, že by tato kontroverzní praxe měla být povolena, uvedl britský deník Daily Mail.

Francie zavádí novinku. Migranti, kteří se vydávají za děti, budou odhaleni
Foto: victorikoli.blogspot.cz
Popisek: Imigranti


Francouzská ústavní rada dala autoritám zelenou k používání testu kostního věku při posuzovaní mladých uprchlíků a migrantů. Soud, který je nejvyšším ústavním orgánem Francie, ve čtvrtek rozhodl, že takové testy mohou být použity k určení, zda by noví příchozí měli mít nárok na služby na ochranu dětí.

Uvedení tohoto způsobu testování do praxe vzbudilo vlnu nevole. Silně jej kritizuje skupina zabývající se právy. Upozorňuje, že záření z rentgenových paprsků by mohlo lidské tělo poškodit. Jiní zase zpochybňují samotnou spolehlivost takových testů, jenž byly původně vyvinuty k určení kosterní zralosti dítěte.

Tyto testy jsou proto u starších dětí považovány za daleko méně přesné. Rozpětí chyb, které mohou výsledky hlásit, je celkem široké. Například uprchlík, který tvrdí, že je mu sedmnáct let, by mohl být ve skutečnosti starý v rozmezí čtrnácti až dvaceti let. Rada, která rozhoduje o platnosti zákonů, uznala, že takové testování by nebylo zcela přesné a že výsledky nemohou být tak jediným faktorem při určování věku nezletilého.

Anketa

Mělo by Česko usilovat o převoz pašeračky Terezy Hlůškové z Pákistánu do vězení u nás?

hlasovalo: 9767 lidí
Kritici však říkají, že tuto praxi lze použít k tomu, aby odepřela vstup některým dětem, které by měly mít prospěch z ochrany Francie podle mezinárodního práva. 

„Osoba, která je testována, má prospěch z jakýchkoliv pochybností,“ uvedl soud. Konkrétní případ, který byl předložen Radě, se týkal guinejského migranta, který byl identifikován pouze jako Adam S. Do Francie přijel v roce 2016 a prohlásil, že je mu patnáct let, což jej opravňovalo využít dětské sociální služby.

Adam se ale odmítl podrobit rentgenovým testům, které slouží k určení věku nezletilého bez doprovodu a vyžadují souhlas podle francouzského práva.

Další rok soud pro mladistvé v Ain na jihozápadě Francie rozhodl, že Adam byl dospělý a ze sociálních služeb ho odstranil. Jestliže neexistují právní dokumenty, existuje ke kostním testům pro přesné posouzení věku osoby jen málo alternativ. 

„Jsme velmi zklamaní,“ řekl Clementine Bret z Medecins du Monde (Světový lékař), jeden z prokurátorů v tomto případu. „Chtěli bychom, aby Francie následovala příklad španělských a anglických soudů“, které tyto testy zakázaly, dodal Bret. 

Ostatní země Evropské unie již zavedly povinné rentgenové kontroly, včetně Belgie, Švédska a Itálie. Podle Ministerstva vnitra Francie počet nezletilých osob bez doprovodu přijíždějících do Francie vzrostl v roce 2018 na 17 000 z 6 000 v roce 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …