Francouzi už mají dost covidových omezení. Každou sobotu demonstruje přes 100 tisíc lidí

01.08.2021 15:55

Demonstrující Francouzi vyzývají prezidenta Macrona k demisi. Důvodem jsou vládní restrikce a covidové pasy. Ty budou od 9. srpna vyžadovány téměř na všech veřejných místech. Může za to prý varianta delta. Demonstrace probíhají v zemi galského kohouta již několik týdnů.

Francouzi už mají dost covidových omezení. Každou sobotu demonstruje přes 100 tisíc lidí
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Francouzské úřady se rozhodly zavést zdravotní pas údajně kvůli rychlému šíření varianty koronaviru delta, kvůli níž v zemi rychle narůstá denní počet nově zaznamenaných případů. Covidovými pasy se budou muset Francouzi od 9. srpna prokazovat před vstupem na většinu veřejných míst. 

Protesty proti covidovým pasům se ve Francii konají již třetí sobotu po sobě. Podle agentury AFP minulou sobotu do ulic vyšlo 161 tisíc osob. O týden dříve to bylo 110 tisíc lidí. Mezi protestujícími bylo možné nalézt jak příznivce levice, tak pravice. Mimo jiné třeba i známé uskupení „žlutých vest“. Francouzským občanům vadí zejména zásahy do jejich svobod.

Na tento víkend byly v Paříži svolány hned čtyři demonstrace, kterých se dohromady zúčastnilo přes 14 tisíc lidí, přičemž největší byla asi ta, jež byla svolána ke stanici metra Villiers, a která následně zamířila směrem k Bastile.

Francouzští policisté proti některým „neposlušným“ demonstrantům neváhali použít slzný plyn. Ze shromáždění se prý rovněž ozývaly dělobuchy. Demonstranti skandovali hesla jako „Svobodu“ či „Macrone, podej demisi“.

A nejen v Paříži – občané vyšli do ulic i ve městech Lyon, Pau, Aix-en-Provence nebo Figeac.

Nová tvrdá restrikční opatření mají platit až od 9. srpna, prý proto, že vláda chce dát obyvatelstvu čas na to, se nechat naočkovat, aby na ně náhle nedopadla nová společenská omezení. Podle vládních dat je plně vakcinováno asi 52 procent francouzské populace.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…