Francouzi už nechtějí uprchlíky. Podívejte se, co si na ně vymysleli

25.11.2016 7:36

Francouzská vláda před několika týdny zlikvidovala uprchlický tábor v Calais a jeho obyvatele rozmístila po celé zemi, včetně hlavního města. Britský deník Express však nyní informuje, že se chtějí Francouzi uprchlíků zbavit.

Francouzi už nechtějí uprchlíky. Podívejte se, co si na ně vymysleli
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ilegální tábor zvaný "džungle" opouštějí jeho obyvatelé

Levicová starostka Paříže Anne Hidalgo na podzim s velkou pompou ohlašovala, že hlavní město Francie je na přísun uprchlíků připraveno. Úřady rozhodly o výstavbě nového uprchlického centra v 16. městském obvodu Bois du Boulogne a v blízkosti terminálu vysokorychlostních vlaků Gare du Nord Eurostar. Zejména v prvním případě se však záměr úřadů setkal s bouří nevole. Právě čtvrť Bois de Boulogne je řazena mezi ty nejluxusnější a bydlí zde celá řada celebrit a podnikatelů.

Nadšení starostky a pařížských úřadů však brzy vzalo za své, byť v rámci politické korektnosti nikdy žádné výtky na adresu příchozích uprchlíků nezazněly. Jakmile však začaly do města proudit první stovky uprchlíků, ulice některých čtvrtí se změnily k nepoznání. Jak server ParlamentníListy.cz informoval v polovině října, zejména v okolí stanice metra Stalingrad si uprchlíci rozložili své stany a místní si stěžují na narůstající zápach, hluk a také množící se krádeže.

Celý text v angličtině je ZDE.

Policie navíc musela často řešit násilnosti, při kterých se uprchlíci prali sami mezi sebou. Zdá se, že nyní úřadům konečně došla trpělivost a snaží se uprchlíky dostat nejenom z Paříže, ale rovnou pryč z celé země. Prozatím dostali ilegální uprchlíci možnost obdržet příspěvek za dobrovolný návrat z Francie do svých mateřských zemí. Pokud se tak rozhodnou učinit do konce letošního roku, mohou si jako „výslužku“ přivézt domů v přepočtu 2100 liber.

Jak píše britský deník, nabídka na poměry uprchlíků pocházejících z chudých zemí Blízkého východu a afrického kontinentu velmi vysokého finančního obnosu je vnímána jako dočasné opatření, jež by mělo přinést snížení úrovně migrace a zmírnit tlak na migrační úřady. „Chceme výrazně zvýšit počet dobrovolných návratů a doufáme, že aspoň část ze 7000 přesídlených migrantů z uprchlického tábora v Calais této nabídky využije,“ řekl šéf úřadu pro migraci a integraci Leschi.

Největší zájem o „odchodné“ zatím dle úřadů jeví zejména afghánští migranti, kterých bylo v letošním roce dobrovolně deportováno více než čtyři sta oproti devatenácti v roce 2014. „Celkem jsme poslali zpět do jejich domovských zemí přes tři tisíce lidí a v příštím roce bychom tento počet chtěli ještě o patnáct set zvýšit. Letenku mají zdarma a k tomu pomoc pro prvních dvanáct měsíců. V rámci podpůrných projektů také mohou začít např. podnikat,“ uvedl Leschi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…