Francouzská televize v ukrajinské drůbežárně. Dobrou chuť

16.02.2024 10:32 | Monitoring

Před francouzským parlamentem v úterý protestovali chovatelé drůbeže. Předseda drůbežářské unie ANVOL Jean-Michel Schaeffer si stěžuje na kuřata dovážená z Ukrajiny. „Destabilizuje to celý trh a snižuje cenu naší drůbeže,“ řekl ve vysílání televize BFMTV.

Francouzská televize v ukrajinské drůbežárně. Dobrou chuť
Foto: archiv PL
Popisek: Drůbež

Protesty farmářů ve Francii dál pokračují, nelíbí se jim prudce rostoucí náklady, rostoucí byrokracie, nové předpisy Evropské unie v rámci její zelené dohody a dovoz, který rozmělňuje jejich trhy.

Francouzští chovatelé drůbeže, kteří trpí zdvojnásobením vývozu kuřecího masa z Ukrajiny, protestovali v úterý před francouzským parlamentem. Jestliže 1 kg masa od francouzských dodavatelů stojí 4,80 EUR, pak od ukrajinských 2,40 EUR. To vše je „nekalá konkurence“, uvádějí podnikatelé.

„Zavedli jsme nulové clo na dovoz z Ukrajiny, kterou je potřeba podporovat. Ale my tady podporujeme oligarchu, který zaplavuje evropský trh levnými kuřaty. My tady máme normy – kontroly salmonely, zákaz antibiotik a další přísná pravidla pro chov drůbeže v Evropské unii. A výsledek? Zvyšování dovozu drůbeže všemožného původu, kde neplatí nic,“ řekl předseda drůbežářské unie ANVOL Jean-Michel Schaeffer ve vysílání francouzské televize BFMTV.

Televize TFI pátrala odkud přesně se do země ukrajinská kuřata dovážejí. Stopy ji dovedly k ukrajinské firmě MHP ve městě Vinnycja, která je nejvýznamnějším producentem a vývozcem ukrajinské drůbeže.

Zakladatel agroholdingu MHP Jurij Kosjuk jim poskytl rozhovor a popsal, že podniku se v poslední době velmi dobře daří. Jeho export do evropských zemí stoupl na dvojnásobek. „Jsme potěšeni ekonomickou podporou EU, která nám díky dohodám o volném obchodu umožnila zvýšit vývozní kvóty a zrušit clo na ukrajinské potraviny,“ uvedl.

V halách chová firma na 40 milionů kuřat. Firma má stejné normy jako v Evropské unii, má však mnohem pokročilejší technologie k ošetřování a sledování drůbeže.

„To, co se chová na Ukrajině, je naprosto nesrovnatelné s tím, co produkujeme v Evropě. Čelíme naprosto nekalé konkurenci,“ uvedl zemědělský konzultant žijící na Ukrajině Bernard Wilem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tak na UK se chovají kuřata, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseYogina , 16.02.2024 11:18:21
pěstuje obilí atd. a tady nám už 2 roky tvrdí, že se tam bojuje, že musíme přijmout ukrajince.... oni tam tedy nemají jen pole válečná ale život tam běží normálně, až abnormálně, že můžou produkovat tolik kuřat a obilí, kterými zaplaví Evropu?? Takže nám tady vláda neustále lže!!!

|  28 |  0

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…