Fridrichová z ČT pod palbou. Další reportáž. Advokát nastoupil

08.10.2023 10:44 | Monitoring

Advokát František Vyskočil rozebral ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz působení České televize. Zkritizoval pořad 168 hodin moderátorky Nory Fridrichové, konkrétně reportáž Mašínovský bumerang.

Fridrichová z ČT pod palbou. Další reportáž. Advokát nastoupil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Auto České televize, ilustrační foto

Odvysílaná reportáž se podle Vyskočila zabývala opětovným návrhem na státní vyznamenání členů odbojové skupiny bratří Mašínů. „Absolutně nehodnotím, zda mají být za svůj boj proti komunismu oceněni, či ne. Spíše mi jde o to, jak se Česká televize tohoto tématu ‚objektivně‘ zhostila,“ poznamenal Vyskočil. 

V reportáži se dle něj objevili jen zastánci ocenění, historici Petr Blažek a Eduard Stehlík, či politici Petr Fiala a Marek Hilšer. „Do protikladu je postaven pouze prezident Petr Pavel, který se v době volební kampaně vyjádřil ve smyslu, že by s vyznamenáním měl problém, protože skupina zabila svázaného a omámeného policistu Honzátka. Reportáž uzavírá politolog Jiří Pehe, který otázku (ne)vyznamenání skupiny bratří Mašínů hodnotí jako spor antikomunistického tábora s částí společnosti, která není schopna se vyrovnat se svojí minulostí,“ poukazuje na nevyrovnanost reportáže Vyskočil. 

„Podle Kodexu České televize si redaktoři musí při vystupování ve zpravodajských a aktuálně publicistických pořadech počínat tak, aby divák nemohl rozpoznat, jaký mají na věc, o níž informují, názor. Autor reportáže ale své stanovisko vyjádřil celkem jasně. Právo na názor mu samozřejmě neupírám, jenže takové sdělení nemá nic společného s vyvážeností a s objektivitou. A tuto službu právě od České televize očekávám,“ zakončil Vyskočil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…