Frýdek-Místek povede koalice tří stran, včetně Babišova hnutí

20.10.2014 11:27

Frýdek-Místek povede koalice hnutí ANO, KDU-ČSL a Naše město F-M. Ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 25 křesel. Primátor bude z hnutí ANO. ČTK to dnes řekl lídr frýdecko-místeckého ANO Radim Vrbata. ČSSD, která byla ve vedení města v předchozích 16 letech, míří do opozice. „Vznikla dohoda mezi Naším městem, KDU-ČSL a hnutím ANO s tím, že vytvoříme koaliční smlouvu a že bychom chtěli vytvořit stabilní radu a vedení v zastupitelstvu," řekl Vrbata.

Frýdek-Místek povede koalice tří stran, včetně Babišova hnutí
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

O společném programu podle něj strany jednaly prakticky celý týden. „Myslím, že tam nebudeme mít žádný rozpor," řekl lídr hnutí ANO. Program chce zveřejnit, až bude koaliční smlouva hotova.

Vyřešené už je rozdělení pozic v radě. „ANO má pozici primátora, jednoho náměstka, Naše město má pozici dvou náměstků a KDU-ČSL jednoho náměstka s tím, že ANO má šest radních, Naše město má tři radní a KDU-ČSL má dva radní," řekl Vrbata. O tom, kdo bude primátorem, teprve rozhodne klub zastupitelů ANO.

Z bývalé koalice zůstane ve vedení města jen KDU-ČSL

ANO získalo ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu 15 křesel. Druhá ČSSD bude mít 12 zastupitelů, po šesti mandátech mají Naše město F-M a KSČM, čtyři křesla patří KDU-ČSL. Po volbách v roce 2010 vedla město koalice ČSSD, KDU-ČSL a Věcí veřejných.

„Je to realita. Aspoň se vyjasnila situace, která tady bude. Hlavně to musí být výhodné pro město," řekla Eva Richtrová, která vedla kandidátku ČSSD. Sociální demokraté letos přišli v zastupitelstvu o třetinu mandátů. Richtrová řekla, že po problémech, které v minulých letech ve městě byly, je zisk 12 mandátů možná i nad očekávání. Policie řadu lidí z vedení města obvinila například ze zneužití pravomoci úřední osoby. Obžalobě čelí i dosavadní primátor Michal Pobucký.

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …