GIBS není řádně kontrolovaná, shodli se zákonodárci s ředitelem. A senátor Láska přidal pikantnosti

07.10.2015 19:41

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která vyšetřuje přestupky a zločiny policistů, není pod dostatečnou kontrolou, shodují se někteří zákonodárci s ředitelem inspekce Ivanem Bílkem. Navrhují změnu zákona, který by například nařídil stálou komisi odborníků pro kontrolu inspekce. Kritika vůči GIBS dnes zazněla na semináři v Senátu, který organizoval senátor Václav Láska (SZ). Ten se k semináři vyjádřil i na svém profilu na Facebooku.

GIBS není řádně kontrolovaná, shodli se zákonodárci s ředitelem. A senátor Láska přidal pikantnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

GIBS je kontrolovaná stálou parlamentní komisí, což je podle Lásky nedostatečné. Poslancům z podobných komisí prý chybějí patřičná odbornost a zkušenosti. „Je zde nedostatek pravomocí. Kontrola pouze ze strany Parlamentu nebude nikdy účinný koncept,“ dodal. Řešením je podle Lásky speciální komise vytvořená Parlamentem a vládou. Odborníci by měli být vázáni mlčenlivostí, což by jim prý mělo rozšířit pravomoci, například možnost nahlížení do vyšetřovacích spisů.

Bývalá ministryně spravedlnosti, poslankyně Helena Válková (ANO), na semináři řekla, že při vyšetřování policistů „v podstatě kolega kontroluje kolegu“. Závěry GIBS podle ní mnohdy není možné objektivně přezkoumat. Inspekci navíc chybějí právě nezávislý kontrolní orgán a rozsáhlá zpětná kontrola, uvedla Válková. Zmínila také údajné rodinné vztahy mezi řadou příslušníků inspekce. Válková navrhuje novelizaci zákona o GIBS a sestavení kontrolní komise složené například z odborníků Ministerstva spravedlnosti a Úřadu vlády.

Ředitel inspekce Bílek souhlasí s tím, že GIBS potřebuje větší vnější kontrolu, zákon ale považuje za dostatečný. Podle Bílka se značné množství případů předává zpět nadřízeným policistům, aby je vyřešili kázeňsky, protože chybí podezření ze spáchání trestného činu. Pokud se případ prověřuje v trestní rovině, je pod dohledem státního zástupce. Nelze se také na vyšetřování dívat tak, že „kolega kontroluje kolegu“. Úrovně kontroly jsou podle Bílka nastaveny správně.

Bílek řekl, že nelze vyloučit příbuzné v řadách inspekce. Zdůraznil ale, že příslušníci nedostali místo díky známostem, ale všichni podle něj prošli testováním a museli především prokázat odbornou, fyzickou a psychickou způsobilost.

Následně se k semináři vyjádřil na svém profilu na Facebooku i samotný Václav Láska. „To, že jsem se rozhodl pořádat zrovna tenhle seminář, není náhodou. Práci GIBS kritizuji dlouhodobě,“ píše Láska a dodává, že jako advokát a bývalý policista zná „dosti případů, kdy výsledkem práce GIBS byla bezprávní šikana policistů“. 

Také zná dosti případů, „kdy nebyly vyřešeny zásahy policistů, které trestuhodné“ byly. Podle jeho názoru došlo na semináři alespoň k jedné shodě. „Prostě k tomu, abyste efektivně kontrolovali útvar, jako je GIBS, potřebujete mít nějaké znalosti, vědomosti, možná i životní zkušenost z daného oboru.“

Celé vyjádření senátora Václava Lásky:

Kontrola GIBS

Dnes jsem ve spolupráci s Ligou lidských práv v Senátu pořádal seminář na téma kontroly Generální inspekce bezpečnostních sborů. Za diskusní pult mimo jiné zasedly i poslankyně Helena Válková a Jana Lorencová. Za LLP Zuzana Candigliota, za Úřad vlády Jan Kudrna a za GIBS ředitel Ivan Bílek.

To, že jsem se rozhodl pořádat zrovna tenhle seminář, není náhodou. Práci GIBS kritizuji dlouhodobě. Vznik GIBS se sice plánoval dlouhodobě, ale nakonec byl výsledkem politické dohody, když se porcovaly „sféry vlivu“ pro jednotlivé strany vznikající vládní koalice v roce 2010. Což, jak se později ukázalo, GIBS a jeho činnost velmi negativně poznamenalo.

Nicméně jako advokát i bývalý policista znám dosti případů, kdy výsledkem práce GIBS byla bezprávní šikana policistů. Od Ligy lidských práv pak zase jsem měl možnost poznat nemálo případů, kdy nebyly vyřešeny zásahy policistů, které trestuhodné podle mého názoru byly. Proto má stálá pozornost téhle instituci. Proto i tenhle seminář.

Který přinesl jeden výsledek, možno říct i shodu. Dosud prováděná kontrola GIBS ze strany kontrolní komise sněmovny nefunguje. Poslancům chybí jak oprávnění, tak nezřídka i odborné znalosti a zkušenost. Prostě k tomu, abyste efektivně kontrolovali útvar, jako je GIBS, potřebujete mít nějaké znalosti, vědomosti, možná i životní zkušenost z daného oboru.

Proto by řešením mohlo být vytvoření zvláštní rady odborníků (právníků, bývalých soudců, státních zástupců…), kterou by volily sněmovna či Senát a které by kontrola GIBS byla svěřena. A také by jim byly svěřeny konkrétní pravomoci, které by jim důslednou kontrolu umožnily.

Hledal jsem inspiraci za hranicemi ČR a nalezl jsem trochu obdobné systémy (byť ve vztahu ke kontrole tajných služeb) v Portugalsku a skandinávských zemích.

Změna kontroly GIBS by byla vcelku obsáhlá zákonná novela, kterou asi není možné prosadit prostřednictvím zákonodárné iniciativy Senátu. Nicméně zkusím takový návrh přesto připravit a nabídnout jej kolegům poslancům k aktivitě jejich. Nebo jej alespoň představím odborné veřejnosti, která pak třeba sama vyvine tlak na takovou změnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…