Gazdík a STAN podpořili společnou kandidátku s lidovci

31.01.2017 18:36

Starostové a nezávislí (STAN) chtějí jít do podzimních voleb do sněmovny spolu s vládní KDU-ČSL a stejně jako do loňských krajských voleb i se SNK-ED a regionálními stranami. Návrh dnes schválil celostátní výbor hnutí. Uskupení integrované v jedné volební straně by podle předsedy STAN Petra Gazdíka mělo být schopné konkurovat nejsilnějším hráčům. Doufá, že myšlenku podpoří i lidovci.

Gazdík a STAN podpořili společnou kandidátku s lidovci
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Gazdík uvedl, že postup dnes schválil celostátní výbor strany v tajné volbě 83 procenty hlasů. „Doufám, že podobně, jako se k tomu postavil náš celostátní výbor, to v nejbližší době zváží i celostátní konference KDU-ČSL,“ řekl Gazdík na tiskové konferenci ve sněmovně. O podrobnostech chce hnutí jednat až poté, co bude shoda na spolupráci.

Celostátní výbor dnes pověřil vedení STAN, aby vyjednalo detaily vytvoření volebního subjektu, uvedl Gazdík. SNK-ED a regionální strany, s nimiž STAN spolupracoval v loňských krajských volbách, už s projektem vyslovily souhlas. Starostové jsou připraveni na volby dát 17 až 20 milionů korun, dodal Gazdík.

Název uskupení či detaily případné spolupráce nechtěl Gazdík zatím upřesnit. „My to nazýváme integrační strana, byl by to nový politický subjekt, který by na své kandidátky přizval další strany,“ řekl. Řešení je podle odborníků v souladu s ústavou, dodal. Ve vedení integrační strany podle něj musejí být členové nové strany, nikoliv členové současných stran.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

STAN s KDU-ČSL začaly o spolupráci jednat v prosinci. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek minulý týden v dopisu straníkům napsal, že kandidátky by se sestavovaly podle síly obou uskupení v jednotlivých krajích. Gazdík dnes řekl, že o tvorbě kandidátek by se jednalo případ od případu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…