Generál Pavel: Rusko si velice dobře vyhodnotilo, že...

30.11.2018 13:45

Hybridní hrozby ze strany Ruska a Číny, jejichž cílem je získání vlivu v západních zemích, je podle generála Petra Pavla třeba více vysvětlovat jako nebezpečí. Čelit jim lze spoluprací, inovativními přístupy a flexibilitou při jejich zavádění, uvedl dnes Pavel na konferenci Reakce na hybridní hrozby: multisektorová spolupráce, která se konala v Senátu. Zprávu přinesla ČTK.

Generál Pavel: Rusko si velice dobře vyhodnotilo, že...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

„S velkou mírou úspěšnosti a součinnosti mezi státy se daří mnoho pokusů o teroristické aktivity v našich zemích eliminovat již v zárodku, což se ale nedá říct o hybridních hrozbách ze strany Ruska a Číny. Primární problém je v tom, že tyto aktivity jako hrozbu nevnímáme a nevěnujeme dostatečnou pozornost, abychom je i veřejnosti jako hrozbu prezentovali,“ uvedl Pavel.

Hybridní hrozbou je podle generála především nevojenské podprahové působení, které má destabilizovat situaci v určené oblasti a vytvořit podmínky pro získání vlivu, aby zájmové státy přijímaly příznivá rozhodnutí nebo alespoň nevytvářely překážky pro původce aktivit.

Rusko se podle Pavla poučilo z akcí a fungování NATO, že je třeba využít rozdílů mezi jeho členy. „Velice dobře vyhodnotilo, že síla NATO je v jednotě a že staré dobré ‚rozděl a panuj‘ je dobré oprášit,“ uvedl. Podle Pavla je nutné věnovat pozornost ruským postojům a prohlášením. „Mám-li efektivně proti někomu působit, tak ho musím znát. Studujme mnohem víc Rusko, než jsme to dělali dosud, snažme se porozumět základním principům jejich zahraniční a bezpečnostní politiky, protože to nám dá poměrně dobrou představu, kam nasměrovat naše úsilí,“ řekl generál.

Zásadní součástí hybridních hrozeb jsou podle Pavla fake news šířené prostřednictvím internetu a sociálních sítí, v nichž se na pravdivý základ nabalí 40 až 60 procent dezinformací. „Jejich cílem je vytvořit atmosféru, ve které už v podstatě nikdo neví, co je pravda. Nedá se tomu čelit jinak než velice pracným, ale o to důslednějším rozkrýváním těch dezinformací,“ podotkl Pavel, který dneškem končí své působení v armádě.

Sedmapadesátiletý generál, jenž byl donedávna velitelem vojenské části NATO, by se chtěl nyní nadále věnovat bezpečnostním otázkám včetně popularizace českého členství v alianci. Stálé působení v nějaké instituci ale neplánuje. Ani usilování o nějakou politickou funkci. Od organizátorů konference dostal výsadkářský padák OVP-68 jako jistou obdobu zlatého padáku. U výsadkářů Pavel v armádě začínal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…