Generál Pavel, který bude šéfovat vojákům NATO, přišel do ČT. Vyjádřil se k Ukrajině i branné povinnosti

22.09.2014 19:54

Náčelník Generálního štábu AČR Petr Pavel, jenž obsadí vysoký post v NATO a stane se šéfem Vojenského výboru aliance, usedl v křesle hosta pondělního Interview ČT24. Co to znamená pro Českou republiku a její armádu? Pavel se vyjádřil i k Ukrajině.

Generál Pavel, který bude šéfovat vojákům NATO, přišel do ČT. Vyjádřil se k Ukrajině i branné povinnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

V úvodu pořadu Pavel prozradil, že o obsazení postu, který bude zastávat, hlasují zástupci členských zemí a on získal nadpoloviční většinu. Čím přesvědčil právě Pavel? Prý popsal svou představu o tom, jak vidí bezpečnostní situaci ve světě. Jižní státy Evropy prý upozorňují spíše na nebezpečí z afrických států, zatímco středoevropské země zohledňují spíše situaci ve východní Evropě.

„Předseda Vojenského výboru není velitelem,“ upozornil Pavel. "Vojenský výbor však vydává úkoly pro strategické velitele, a činí tak jako kolektivní výbor orgán. K tomu prý výbor potřebuje patřičné informace, a to informace očištěné od politické korektnosti. Co to znamená? Výbor potřebuje čisté informace, ne věty, které by se mohly líbit či nelíbit voličům."

Hovořil také o krizi na Ukrajině. Kdyby prý byla Ukrajina členskou zemí NATO, v tuto chvíli už by jednotliví členové aliance vše vnímali jako útok na celou alianci a adekvátně by reagovali. Pobaltské státy se prý proto před ruským vměšováním mohou cítit v relativním bezpečí.

Česká armáda

A jak je na tom česká armáda? Podle Pavla je pravda, že se naše ozbrojené síly zaměřily více na zahraniční mise, než na obranu vlastního teritoria, neboť si to vyžaduje situace. Ale rozhodně prý nelze říci, že armáda necvičila obranu vlastního území. Další směřování české armády bude záviset také na finančních prostředcích „přiklepnutých“ od politiků. Pavel si v této souvislosti kladl otázku, zda se české vládě podaří naplnit myšlenku ze summitu NATO ve Walesu, kde bylo řečeno, že by všechny členské státy měly vydávat patřičné finanční prostředky - to je 2% HDP ročně - do deseti let.

Pavel v pořadu také ubezpečil, že česká armáda nepočítá s obnovením povinné vojenské služby. Na druhé straně se hledají cesty, jak zvýšit počet mužů v aktivních armádních zálohách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…