Generál Petr Pavel: Islámský stát je pro nás větší hrozba než Rusko

04.08.2015 9:32

Pro NATO je v tuto chvíli islámský terorismus mnohem urgentnější hrozbou než Rusko. V obsáhlém rozhovoru, který poskytl serveru Aktuálně.cz, to prohlásil předseda Vojenského výboru NATO a bývalý náčelník generálního štábu české armády Petr Pavel. Prozradil rovněž, proč mu nevadí, že Turecko bombarduje Kurdy v Iráku a Sýrii, když právě Kurdům země NATO posílají vojenskou pomoc.

Generál Petr Pavel: Islámský stát je pro nás větší hrozba než Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Na otázku, jaké je v současnosti pro NATO největší bezpečnostní riziko, Petr Pavel odpověděl, že ani Vojenský výbor ani Severoatlantická rada nedělí bezpečnostní rizika podle priorit. Roli při posuzování rizik hrají nejenom závažnost hrozby, ale i urgence případné akce útočníka.

Vysvětlil, že je zde asertivní politika Ruska, značný růst vojenských schopností této země a do určité míry i její nejasné záměry.

Hrozbou je i islámský terorismus v podobě takzvaného Islámského státu, ale i jím inspirovaných organizací a nejrůznějších skupin.

„Rovnou říkám: pro NATO je v tuto chvíli islámský terorismus mnohem urgentnější hrozbou než Rusko. Třebaže z hlediska vojenských, a tedy i destruktivních, schopností má Rusko, které disponuje ohromným arzenálem jaderných a konvenčních zbraní, jen málo konkurentů. A říkám to nehledě na nevyzpytatelné chování Ruska na Ukrajině, kvůli němuž musíme být připraveni na všechny možné alternativy,“ prohlásil Pavel.

Neexistuje jediný dokumentovaný záměr, že by Rusko chtělo NATO vojensky ohrozit

Podle něj je Rusko pro nás předvídatelnější než Islámský stát. „Ruské záměry jsou pro nás v jisté míře srozumitelné. Rusko z hlediska urgentnosti proto nepředstavuje v současné době zásadní hrozbu. Neexistuje jediný dokumentovaný záměr, že by Rusko chtělo Alianci přímo vojensky ohrozit. Zatímco u islámského extremismu jsme svědky konkrétních projevů nepřátelství téměř denně. Urgence rizika je tedy víc než jasná,“ vysvětlil.

A dodal, že i s přispěním společných křesťanských kořenů je zde prostor pro nacházení společných stanovisek s Ruskem. „Nedá se to ovšem říci o Islámském státu, jehož pozice jsou vůči západní civilizaci naprosto nesmiřitelné,“ dodal Pavel.

Turecko bombarduje jen Kurdy, kteří jsou vůči němu nepřátelští

Pavel odpověděl i na to, že vypadá velmi zvláštně, když účinnou silou v boji proti Islámskému státu jsou Kurdové, které NATO podporuje, ovšem jeden z členských států NATO, Turecko, je také bombarduje. Podle Pavla ale Turecko jasně deklarovalo, že bude i nadále podporovat všechny kurdské skupiny, které se chovají vůči Turecku nenásilně. „Jen připomínám, že Kurdové pod regionální vládou v severním Iráku se chovají k Turecku velmi pragmaticky a vůbec ne nepřátelsky, natož agresivně. Akce tureckého letectva jsou proto velmi selektivní proti těm, kteří stojí za teroristickými útoky, a netýkají se naopak Kurdů, kteří bojují s islámským terorismem,“ uvedl Pavel.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…