Generál Randák o únosu Čecha v Libyi: Jestli je to Islámský stát, tak je to špatné. Nevzpomínám si, kdy by to s nimi dopadlo dobře

09.03.2015 22:47

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek zdůrazňuje, že Libye je v tuto chvíli velmi nebezpečnou zemí a našim občanům důrazně doporučil nejezdit tam, nebo se urychleně vrátit, protože civilizovaný svět se fakticky nemůže spolehnout na vyjednávání s vrahy. Má prý velmi špatný pocit. Ten bohužel podpořil i bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák, který hovořil o tamních českých kontaktech.

Generál Randák o únosu Čecha v Libyi: Jestli je to Islámský stát, tak je to špatné. Nevzpomínám si, kdy by to s nimi dopadlo dobře
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák a místopředseda Libyjského klubu v ČR Dia Eddin Felfel v pondělních Událostech, komentářích České televize diskutovali o osudu Čecha uneseného v Libyi a o možnostech jeho záchrany.

Stojíme proti lidem, kteří nectí pravidla a konají odporné činy

Hned v úvodu pořadu zaznělo, že české úřady identitu uneseného Čecha tají, jenže možná ne dost důsledně. Zpravodajský server iDnes.cz totiž přinesl informaci, kdo tímto uneseným Čechem je. "Já vám řeknu, že se na nás obrátila rodina uneseného, poděkovala nám za to, co děláme a požádala nás, abychom nezveřejňovali informace, které by rodinu vystavily tlaku médií,“ prohlásil Zaorálek s tím, že apeluje na zdrženlivost, ale jinak s tím mnoho nezmůže.

Jasně také řekl, že Libye není absolutně vhodná pro občany ČR, protože v tuto chvíli ani není jasné, kdo vládne. Čechům, o nichž bylo zjištěno, že jsou v zemi, bylo důrazně doporučeno, aby se vrátili domů a byla jim nabídnuta pomoc. Konečné rozhodnutí bylo ale na každém člověku.

"Ta situace se tam zhoršovala i v průběhu dne, znovu propukly boje,“ nastínil ministr s tím, že znepřátelené strany se nedaří dostat k jednacímu stolu. "Ty kontakty jsou tak špatné a tak rozbité, že je pro nás velmi obtížné s nimi komunikovat,“ zdůraznil. V Libyi již dnes působí dva zvláštní diplomaté.

Teď jsou na tahu zpravodajské služby  

"Ale v tuto chvíli platí, že je to především operací zpravodajských služeb - jak civilní, tak vojenské,“ pokračoval šéf české diplomacie. Vše ale postupuje velmi velmi pomalu. "Já nemám z té situace dobrý dojem,“ posteskl si ministr. Je prý pravděpodobné, že Čecha unesla skupina, která vraždila tamní kopty. "Tady nemáte nic racionálního, nemůžete se opřít o běžná pravidla, setkáváte se s lidmi, kteří konají odporné činy,“ uzavřel své vystoupení.

Randák k tomu dodal, že by bylo dobré oživit každý kontakt, který jsme kdy v minulosti v Libyi měli. "Ale jestliže občany unesl Islámský stát, tak já si nevybavuji žádnou situaci, v níž Islámský stát vyjednával, kromě případu dvou Japonců, který ale také nedopadl příliš dobře,“ konstatoval Randák.

Pokud existuje vůbec nějaká možnost, bylo by asi dobré obrátit se především na místní kmenové vůdce, kteří zřejmě vědí nejlépe, co se v dané části země děje.

Felfel k tomu dodal, že zatím opravdu není zřejmé, zda za případným únosem stojí Islámský stát, teď se jím inspiruje řada radikálů. Nesmíme ale zapomínat na to, že země byla spoutána diktaturou po dvaačtyřicet let a řada sporů, které bublaly pod povrchem, vystoupila na povrch v plné síle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…