Generál Šedivý varuje českou společnost. Na toto se teď připravme ze strany Ruska

19.04.2021 15:46

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý dle svých slov věří informacím o zapojení ruských agentů do výbuchů muničního skladu ve Vrběticích. Takto třaskavou informaci s mezinárodním přesahem by podle něj jinak tajné informační služby nevypouštěly. „Takže je téměř stoprocentní jistota, že se na tom ruští agenti podíleli, byl to akt vojenského nepřátelství na území jiného suverénního státu,“ hodnotí Šedivý.

Generál Šedivý varuje českou společnost. Na toto se teď připravme ze strany Ruska
Foto: Cevro Institut
Popisek: Generál Jiří Šedivý

Šedivý v rozhovoru pro rádio Impuls prohlásil, že víkendovým šokujícím informacím v kauze Vrbětice věří. „Veřejnost sice ještě nezná všechny informace a nejspíše je znát ani nebude, ale já si myslím, že to, co řekl premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček, je pravda. Tak třaskavou informaci, která narušuje vztahy mezi Českem a Ruskem, by jinak české tajné informační služby nevypouštěly. Takže je téměř stoprocentní jistota, že se ruští agenti podíleli na obou výbuších muničního skladu Vrbětice,“ má jasno bývalý náčelník Generálního štábu.

Výbuchy muničního areálu ve Vrběticích podle něj nejsou státním terorismem ze strany Ruska, jak prohlásil například předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Tento pojem pro mě má trochu jiný obsah. Myslím, že se jedná o akt nepřátelství, který byl proveden vojenskou jednotkou, konkrétně ruskou GRU. Byl to akt vojenského nepřátelství na území jiného suverénního státu,“ říká Šedivý.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Česko podle něj musí počítat s dalšími odvetnými opatřeními ze strany Ruska. „Vyhoštěním dvaceti českých diplomatů z Moskvy záležitost rozhodně nekončí. Rusové udělají vše pro to, aby začali narušovat vnitřní soudržnost naší společnosti různými dezinformacemi. Může dojít i k tomu, že se začne debatovat například o ceně plynu a ropy v zájmu narušení české ekonomiky,“ varuje Šedivý a dodává, že je zvědavý, jak se k tomu postaví ostatní země EU a NATO a jak nás podpoří.

reklama

autor: jma

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…