Generál Šedivý ztrhal ruskou armádu. Přesto varuje Ukrajinu a Západ

13.03.2023 17:33 | On-line

Generál v záloze a někdejší náčelník generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý tvrdí, že Rusko sice ve válce na Ukrajině od začátku vojensky selhává, není ale radno jej podceňovat. Rusko podle Šedivého vždy může zavést válečnou ekonomiku a masivní mobilizaci. Navíc díky stále bližší spolupráci s Čínou nebudou západní sankce pro Rusko nikdy tak bolestivé. Proto prý musí západní státy obnovit dialog a snažit se diplomatickou cestou o jakékoliv ústupky na obou válčících stranách.

Generál Šedivý ztrhal ruskou armádu. Přesto varuje Ukrajinu a Západ
Foto: archiv
Popisek: Ing. Jiří Šedivý, armádní generál v záloze, bývalý náčelník Generálního štábu AČR, expert na bezpečnost a krizový management VŠ CEVRO Institut

Šedivý v rozhovoru pro Rádio Universum prohlásil, že ruský útok na Ukrajinu byl zcela neočekávaný zejména proto, že byl vojensky nesmyslný. „Já, jako voják, jsem si vyhodnotil, kde je těch dvě stě tisíc vojáků u hranic rozmístěných, a jednoduchá vojenská matematika a zkušenosti mi ukázaly, že toto rozmístění je tak nelogické, že použít sílu vůči Ukrajině s takovým rozmístěním vojsk je zkrátka nesmysl, nemůže to dobře dopadnout, a taková operace by musela zkrachovat. Pravda se nakonec ukázala v tom, že Putin v čele ruské mašinérie takovou operaci připravil, a také ji 24. února spustil. A dopadla tak špatně, jak jsme předpokládali,“ uvedl Šedivý s tím, že Putinova rychlá invaze byla odsouzena k neúspěchu.

„Putin a jeho parta neznali v podstatě vůbec realitu Ukrajiny, což je absolutně zvláštní, protože nepochopit, do jakého prostředí vojáci půjdou, jak se bude daná společnost chovat, a jak kvalitní je armáda, která proti nim stojí, to myslím, že byl skutečně obrovský diletantismus, na který doplatilo nejenom hodně lidských životů, vojáků a obyvatel Ukrajiny, ale hlavně ruských,“ řekl Šedivý, že nechápe, s jakými informacemi ruská strana před invazí pracovala.

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí
Právě ruská nepřipravenost a naopak síla a kvalitní organizace ukrajinské armády mají za následek, že válka již trvá více než rok. „Opakuji, Putin předpokládal, že ruská vojska budou na Ukrajině vítána, namísto odporu. V tomto případě by to skutečně znamenalo jenom dojet do určitého místa a prohlásit, že byl ovládnut Kyjev. To bylo také původně naplánováno s předpokladem, že se všechno zhroutí, a mohlo by se pokračovat dál. Takže to bylo něco, co jsem já osobně považoval za absolutní selhání i ruského zpravodajského systému a Putina,“ zopakoval Šedivý.

Kromě překvapení z absurdního útoku na Ukrajinu, který byl vojensky nepřipravený, prý západní státy udivilo také jednání ukrajinských politiků v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským. „To bylo něco, co překvapilo všechny, jak se zachoval Zelenský a skupina kolem něho, kteří se postavili do čela Ukrajiny v okamžicích, kdy dostali nabídku, aby z Ukrajiny odjeli a nestali se terčem ruského útoku,“ prohlásil směrem k ukrajinskému vedení.

Překvapením pro Šedivého byl také špatný stav ruské armády, zejména z hlediska velitelského sboru. „Velitelský sbor, ještě dnes, i když se také v průběhu roku změnil, je spojen s dobou studené války, a možná až do 2. světové války. Doktrína, kterou Rusové používali, a teď ji pochopitelně mění, opravdu vycházela z těchto starých zásad,“ vysvětloval Šedivý.

„A další moment: Jak špatně je vybavena ruská armáda, zejména v prvopočátku. Zase musíme vidět, že v průběhu roku se výrazně měnilo vybavení vojáků, zabezpečení, ale v prvopočátku bylo vidět, že to je skutečně něco, co jsme nepředpokládali, že by ruská armáda mohla být v takovém špatném stavu,“ dodal směrem ke stavu ruské armády.

Překvapením naopak byla kvalita armády ukrajinské, včetně velitelského sboru až do střední vrstvy. „Na druhou stranu mě překvapilo, jak se Ukrajina v těch omezených možnostech a podmínkách bila. Zase, ne všechno se na Ukrajině podařilo, ale přece jenom nejvyšší velitelský sbor, a možná až po střední velitelský sbor, což je také velmi významné, si osvojily doktrínu multidimenzionálního bojiště, což se nakonec pro Rusy ukázalo jako smrtící, a pro Ukrajince jako výhoda,“ srovnal Šedivý.

Přesto podle bývalého náčelníka generálního štábu není radno Rusko podceňovat. „Každý, kdo začne svého nepřítele podceňovat, tak jednou prohraje. Takže za prvé nemůžeme podceňovat Rusy jenom proto, že jsme na počátku viděli některá selhání. A za druhé, musíme si být vědomi, že v ruském národě je pořád obrovský potenciál i z hlediska vojenského. Takže musíme neustále počítat s tím, že Rusové toho mají ještě mnoho za sebou. Že si zničili, nebo přišli o 2000, nebo nevím o kolik tisíc tanků, ale před válkou jich měli víc jak 12 tisíc. Takže musíme vědět, že je tam ještě potenciál národa jako takového. To znamená, že Putin může přistoupit k dalším mobilizacím,“ uvedl varovně Šedivý s tím, že Rusko také může zavést válečné hospodářství a produkovat ohromné množství zbraní, kterým by Ukrajinci s podporou Západu nemohli za současné situace konkurovat.

„Myslím, že jsem byl jedním z těch, kteří protestovali proti tomu, když někteří takzvaní bezpečnostní analytici tvrdili, že v srpnu už nebudou mít Rusové jediný náboj a že se zhroutí, a já nevím co všechno možného. Protože jsme vycházeli právě z toho, jak člověk zná válečnou mašinérii a zkušenosti, se kterými se dá jednoduše pracovat, protože jsme v těchto podmínkách také žili. Takže toto je zcela zřejmé,“ dodal Šedivý, že ruskou sílu není možné podceňovat a to ani v oblasti ekonomiky, kde sankce nefungují tak, jak si západní politici mysleli.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Rusko se podle generála ekonomicky na kolena jen tak nedostane hlavně díky samozřejmé podpoře Číny. „Nechci mluvit za někoho jiného, upozorňoval jsem na problém přibližování se Číny a Ruska. Toto strategické partnerství se neustále dostává do pozice, kde jeden druhého podporuje. Například v oblasti, když mluvíme o sankcích, kdy se krok za krokem přesouvala pozornost Ruska na Čínu v oblasti plynu i ropy. Takže to, že Čína bude Rusko podporovat, ať přímo nebo nepřímo, bylo přece absolutně samozřejmé,“ upozornil Šedivý.

Západ podle Šedivého v rámci konfliktu na Ukrajině zcela upustil od diplomatických jednání, což je velká chyba. „Nepochopili jsme, že se měla vytvořit nějaká skupina, třeba v čele s Macronem, která mohla s Rusy neustále debatovat, a možná, že by to vedlo k tomu, že by se třeba zpomalil celý proces nasazování vojsk Ruska na Ukrajině. Možná, že by skutečně stačilo mluvit. V poslední době už jsou určité náznaky, že Západ chce tlačit na Zelenského, že i on by měl trochu zabrzdit ve svých základních statementech, že se s Ruskem bude bavit jen v okamžiku, kdy opustí hranice Ukrajiny. Jednoduše, politická aktivita nebyla dostatečná, a nebyla dobře promyšlená,“ uvedl Šedivý, že bez diplomacie to přitom nejde.

„Samozřejmě, že je těžké se bavit s nepřítelem. Ale vždycky je potřeba hledat jakékoliv možnosti. To neznamená, že se budeme Rusku podřizovat, ale diplomacie, zejména v první fázi, musí hledat možná řešení, alespoň možné kontaktní body, ve kterých se dá diskutovat. Pokud se všechno zablokuje, když řekneme, že se s Ruskem nebudeme bavit, tak pak to vypadá tak, že se Putin baví s těmi, kteří se s ním chtějí bavit, což je mimochodem i vedení Číny. A pokud to bude takto pokračovat dál, tak se opravdu začne znovu vytvářet bipolarita, a myslím, že to by asi nebylo úplně nejlepší, i když si myslím, že to tak nakonec dopadne. Nesouhlasím s tím, že se nemůžeme bavit s Ruskem, ale musíme se bavit s Ruskem na základě svých principů. Ale musíme předpokládat, že i Rusko se zase s námi bude bavit na základě i jejich zásad,“ dodal Šedivý, že taková diplomacie musí být natolik dobrá, že v prvopočátku najde alespoň nějaké řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

N8kdy bych nevěřil, že budu fandit Rusku., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 13.03.2023 19:15:58

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…