Generál evropské policie k imigrantům: V Řecku se našly padělané české pasy

08.09.2015 12:42

Zástupce ředitele Europolu a bývalý policejní prezident Oldřich Martinů tvrdí, že Europol se zvládl přeorientovat na migrační krizi velmi rychle a že pro boj s převaděči lidí nemá význam vyslýchat uprchlíky. Uvedl tak v rozhovoru pro Lidové noviny.

Generál evropské policie k imigrantům: V Řecku se našly padělané české pasy
Foto: Redakce
Popisek: Oldřich Martinů

Europol podle slov generálmajora Martinů rozhodně nebyl překvapen změnou v prioritách. Obchod s lidmi, pašeráci i ochrana hranic totiž patří do běžného záběru činností, kterými se úřad zabývá. V současnosti funguje mezinárodní tým, jehož cílem je rychlé vyhodnocení informací o obchodu s lidmi a jejich zprostředkování zemím, které je využijí.

Jedním z jejich prostředků pro boj s migrační krizí je „systém takzvaných hotspotů“. Jsou to vlastně předsunuté kanceláře Europolu v místech, kde dochází k největší koncentraci uprchlíků, kde „společně působí hned několik organizací EU“, včetně Frontexu a EASO, což je Evropský podpůrný úřad pro azyl. První taková kancelář vznikla v italské Katánii, další právě vzniká na řeckém ostrově Kos a jedna se připravuje i v Maďarsku

„Mimo jiné i díky italskému hotspotu jsme od začátku roku odhalili na třicet tisíc pašeráků,“ říká Martinů a dodává, že ten největší pašerácký gang si za dobu svého fungování vydělal desítky milionů eur.

K vyšetřování se snaží použít všech prostředků, včetně výpovědí migrantů. „Samozřejmě čistě na dobrovolné bázi, uprchlíci nemohou být nuceni, aby vypovídali,“ vysvětluje Martinů a dodává, že jejich výpovědi většinou nijak nepomohou, což je však pochopitelné, jelikož ušli dlouhou a strastiplnou cestu, na jejímž zdánlivém konci je čeká úředník, který chce vědět, komu a kolik za ni zaplatili. „Ochota spolupracovat nastává zpravidla až poté, kdy dorazí do cílové země a získají tu azyl.“

Obecně přijímanou skutečnost, že jsou mezi uprchlíky teroristé, Martinů nemůže potvrdit ani vyvrátit. „Nemáme informace o tom, že by se to dělo nějak systematicky. Vyloučit to nicméně nelze,“ říká Martinů a dodává, že ve spojitosti s tímto problémem řešila italská policie jeden případ.

Boj s pašeráky je náročnější než se zdá. „Obecně mají převaděčské sítě nějaké promyšlené právní krytí, jdou na to sofistikovaně,“ vysvětluje Martinů s tím, že se pašeráci vydávají za zaměstnance cestovních kanceláří či třeba headhuntery a dokonce i pravděpodobně platí daně a přeprava není zdaleka jedinou službou, kterou poskytují. „Nedávno byla třeba v Řecku odhalena tiskárna falešných dokladů, našly se i padělané české pasy. Ale také letenky nebo kreditní karty.“

Europol v současnosti působí i mimo svoje předsunuté hotspoty. „Využíváme také služeb ambasád členských zemí Unie, které v místě působí.“ Horší je to pak v samotném srdci problému, jako jsou Sýrie a Libye, kde „není funkční stát, nefunguje tam policie.“ Problémy také vznikají v Kosovu. To je „prozatím politicky neprůchodné, protože není uznáno čtyřmi zeměmi EU.“ Na druhou stranu velmi dobrou spolupráci navázal Europol například s Albánií.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…