Generále Pavle, držte pusu. Štefec připomněl bijci Číňanů, jak sám v čele armády přispěl k současnému průšvihu

19.03.2020 15:43

Bezpečnostní expert a zbrojní analytik Jaroslav Štefec nechápe vyjádření generála Petra Pavla, podle kterého je závislost na dovozu z Číny bezpečnostním rizikem. Pavel to řekl v souvislosti s velkou dodávkou roušek a respirátorů, které mají dorazit z Číny. Podle Štefce má ale Pavel sám máslo na hlavě, protože jako náčelník generálního štábu toleroval a možná i podporoval nahrazování českých firem v obranném průmyslu nekvalitními dodávkami z Číny a jiných levných trhů.

Generále Pavle, držte pusu. Štefec připomněl bijci Číňanů, jak sám v čele armády přispěl k současnému průšvihu
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jaroslav Štefec

Štefec na svém facebooku v souvislosti s rouškami také připomíná spory pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) s Čínou. „Z pohledu pana primátora Hřiba je úplně jedno, jestli pochcípají stovky nás důchodců kvůli tomu, že Čína, dnes bohužel téměř monopolní výrobce ochranných roušek a respirátorů, nebude přehlížet jeho výlevy o lidských právech a lásce k Tibetu a upřednostní jiné zájemce o tyto komodity,“ píše Štefec o Hřibovi, který nakonec objednal velkou zásilku roušek z Indie.

„No, a z pohledu stovek řadových Pirátů (o nás důchodcích ani nemluvě) je úplně jedno, jestli chcípne pan Hřib, a rádi si ty respirátory a masky z nenáviděné Číny vezmeme,“ líčí pobaveně Štefec, že v aktuální situaci vůbec nezáleží na tom, odkud roušky jsou.

Jako druhý paradox Štefec líčí vyjádření generála Petra Pavla a Jiřího Šedivého, kteří v souvislosti s dodávkou roušek z Číny varují před bezpečnostním rizikem závislosti na čínském dovozu.

„Pan generál Pavel jako náčelník generálního štábu (abych nevypadal jako zaujatý, i jeho předchůdci a nástupci) bez mrknutí oka tolerovali vytlačování českých výrobních firem obranného průmyslu z okruhu dodavatelů AČR a jejich nahrazování šíbry, kšeftaři a překupníky, tolerovali dovoz shitových hadrů a výrobků z nich z Číny, průstřelných balistických ochran ze spojeneckého Turecka, látek z bratrského Pákistánu,“ kritizuje Štefec.

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí
Podle něj se Pavel ani Šedivý nezajímali o to, „že překupníci klidně nechávají šít české uniformy z čínských látek v Severní Koreji a armádě je prodávají za stejnou cenu, jako by byly vyráběny v ČR z kvalitních u nás vyrobených látek. Jen když mohli kšeftaři vykázat slevy, inkasovat zálohy a platit lobbistům a partě zkorumpovaných úředníků MO a důstojníků na GŠ jejich prebendy. Lidi, kteří na tyto praktiky upozorňovali, byli vytěsněni, vyšetřování skončilo, zapomeňte,“ je rozmrzelý Štefec.

Závislost na Číně je podle něj strategický a makroekonomický problém s tvrdými průniky do běžného života a ekonomiky země. „Ale pane generále Pavle, nemůžete z toho vinit současnou vládu! Jako NGŠ jste to přehlížel a možná i podporoval! A co jste proti tomu udělal jako nejvyšší vojenský představitel NATO? Naprosté... dejme tomu nic, ačkoliv by bylo namístě spíše nějaké vhodné expresivum,“ kritizuje Štefec a vyzývá, aby teď v době krize Pavel a ostatní mlčeli.

„Stav, v němž jsme, zoufalá bezpečnostní situace, v níž jsme se ocitli, je i vaším dílem. Tak prosím, aspoň teď držte pusy, nepouštějte do světa svá všem naprosto zřejmá moudra a nerozeštvávejte zbytečně lidi,“ radí Štefec.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …