Geolog Cílek o tom, co nás čeká kvůli suchu: Očekávám další uprchlické vlny

04.11.2015 18:20

Geolog a myslitel Václav Cílek ve středeční Kauze dne na Rádiu Impuls nevykreslil právě pozitivní vizi budoucnosti, pokud jde o hrozící sucho. V dnešní době prší, ale prší nárazově a voda se nestačí v krajině vstřebávat, což je problém. I díky tomu můžeme v horizontu příštích dvaceti let čekat další uprchlické vlny. Během následujících dvou let ale možná hrozí spíše povodně.

Geolog Cílek o tom, co nás čeká kvůli suchu: Očekávám další uprchlické vlny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Cílek

„Na sucho i na povodeň platí jedna strategie: zadržet co nejvíce vody... S přehradami bych byl ale opatrný. Pomáhají nám jen k tomu, aby třeba Vltava nevyschla. Druhá věc, která je asi nejzávažnější, je celková krajina. To, co je největší problém, je obsah organické látky v půdách. Těžká mechanika zhutňuje půdu, která pak nevsakuje vodu. A druhá věc jsou hnojiva. Pokud ničíte půdu herbicidy, zabíjíte půdní mikroorganismy, které hloubí nory, norky, díry, jež normálně pohltí velké množství vody,“ uvedl posluchače do obrazu Cílek.

„Ale ona ta dobrá péče o půdu nejde dohromady s rychlým ziskem,“ doplnil geolog s tím, že zemědělci usilují o zisk, aby se uživili, což je také logické.

V některých krajích se budeme muset vrátit k závlahovému zemědělství, jde především o region jižní Moravy. „Války kvůli vodě neexistují, ale existují občanské války kvůli vodě. A tím, jak vysychají některé oblasti na severu Afriky nebo v Afghánistánu, já očekávám další vlny uprchlíků v průběhu dalších dvaceti až třiceti let,“ uzavřel host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…