George Soros hovořil před státníky v Mnichově: Ukrajinské vítězství, konec ruského impéria. To by byla obrovská změna k lepšímu

19.02.2023 6:30

Americký finančník George Soros přijel na bezpečnostní konferenci do Mnichova a veřejně tam hovořil o možném vývoji války na Ukrajině. Ukrajinský útok podle něj může přinést zvrat a vítězství by mohlo znamenat konec ruského impéria.

George Soros hovořil před státníky v Mnichově: Ukrajinské vítězství, konec ruského impéria. To by byla obrovská změna k lepšímu
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Třetí světové válce je třeba se „vyhnout za každou cenu“, uvedl multimiliardář George Soros na Mnichovské bezpečnostní konferenci 2023. Více o tom informoval server CNBC.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena doposud na Ukrajinu dodávala potřebné zbraně na obranu proti Rusku, jako například rakety, tanky či munici. Soros však poznamenal, že je nepravděpodobné, že by měla na Ukrajinu mířit další podpora ze strany USA. Vysvětluje to především nesouhlasem Sněmovny reprezentantů, ve které se nyní vyskytuje převaha opozičních republikánů.

Soros považuje za nepravděpodobné, že by Jevgen Prigožin, ruský oligarcha a lídr Wagnerovy skupiny, mohl ve svých snahách o obklíčení ukrajinského města Bachmut uspět. Ukrajinská armáda klade silný odpor a až dostane slíbenou vojenskou podporu, je podle Sorose možné, že dojde k převratu. Ukrajinský protiútok by tak mohl na jaře rozhodnout o dalším vývoji války.

„Ukrajinské vítězství by mělo za následek rozpad ruského impéria,“ tvrdí Soros a odůvodňuje to tím, že některé státy bývalého Sovětského svazu by se po porážce Ruska mohly pokusit o prosazení vlastní nezávislosti. Rusko by pak pro Evropu a svět nepředstavovalo žádné nebezpečí a přineslo by to „velkou změnu k lepšímu“. Pro demokratické, otevřené společnosti by to bylo výhra.

V neposlední řadě Soros zvážil varování od moldavské prezidentky Maii Sanduové, že by Vladimir Putin mohl plánovat útok proti Moldavsku, a to ještě před ročním výročím ruské invaze na Ukrajinu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Putin neplánuje útok na nikoho,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesirianus , 19.02.2023 18:24:43
to vy všichni chcete napadnou Rusko!

|  8 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …