Ghana si chce ČR stěžovat na zadržení muže s podezřením na ebolu

16.10.2014 13:40

Ghanská vláda chce podat formální stížnost na postup českých úřadů při zajištění ghanského studenta, u kterého bylo podezření na nákazu ebolou. S odvoláním na ghanskou velvyslankyni v ČR to dnes napsal server BBC News. Záchranáři mladíka minulou sobotu při odvozu z pražského Hlavního nádraží překryli černou igelitovou fólií, z čehož student prý utrpěl trauma. Vyjádření ambasády ČTK zjišťuje. Ministerstvo zahraničí podle mluvčí Johany Grohové zatím žádnou stížnost neobdrželo.

Ghana si chce ČR stěžovat na zadržení muže s podezřením na ebolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice Na Bulovce

Podle BBC incident, jehož záběry se objevily na videoserveru YouTube, vyvolal zděšení u mnoha Ghaňanů. Ghanu nezasáhla nynější epidemie eboly, která si v západní Africe už vyžádala přes 4000 mrtvých. Nejhorší situace je v Guineji, Sieře Leone a Libérii.

Student přiletěl do Prahy s projevy lehké rýmy. Na ruzyňském letišti ale nevyhledal doporučenou lékařskou prohlídku a byl následně zadržen na Hlavním nádraží, které kvůli tomu bylo částečně uzavřeno. Podezření na ebolu u něj testy ale nepotvrdily.

"Ministerstvo zahraničních věcí žádnou stížnost od ghanské vlády zatím neobdrželo. Pokud ji dostane, bude postupovat standardně jako v podobných případech," řekla ČTK Grohová.

V Česku se zatím podezření na ebolu nepotvrdilo

V Česku zatím byla čtyři podezření na nákazu ebolou, u nikoho se však nepotvrdilo. Kvůli epidemii této smrtelné choroby v západní Africe rozhodla ve středu Bezpečnostní rada státu o zavedení kontrol všech pasažérů přilétajících do Prahy. Cestující v letadle vyplní příletovou kartu, v níž mimo jiné uvedou, kde se pohybovali v uplynulých 42 dnech, což je dvojnásobek inkubační doby onemocnění ebolou. Pokud v této době navštívili africké státy, kde je epidemie eboly na vzestupu, budou muset vyhledat na Letišti Václava Havla lékaře epidemiologické služby, bude jim změřena teplota a provedeno další vyšetření.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…