Gigafactory na výrobu baterií do elektromobilů v Česku? Projektu se otevírají dveře

26.07.2021 22:00

Pondělní vláda přinesla změny i na úrovni elektromobilů. Vláda totiž schválila memorandum mezi státem zastoupeným Ministerstvem průmyslu a obchodu a společností ČEZ o podpoře projektu továrny na baterie pro elektromobily v Česku, takzvané gigafactory. Informoval o tom vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Gigafactory na výrobu baterií do elektromobilů v Česku? Projektu se otevírají dveře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

Podle Havlíčka projekt dostává konkrétní obrysy. „Fakticky tím říkáme, že pokud vláda bude podporovat tento projekt zaměřený na výrobu baterií pro elektromobily, což by nás posunulo mezi prestižní země Evropy, tak jejím partnerem bude společnost ČEZ. Společně budeme vybírat zahraničního partnera,“ řekl Havlíček podle serveru Novinky.cz s tím, že se jedná o projekt s kapacitou investic přes 50 miliard korun. Zabezpečit by tak měl minimálně 2 300 pracovních míst. Ministr již minulý rok avizoval, že skupina ČEZ zvažuje v příštích několika letech stavbu továrny na lithiové baterie pro auta v severních Čechách.

Anketa

Jedete letos na zahraniční letní dovolenou?

hlasovalo: 8351 lidí
V memorandu stojí, že panuje oboustranný zájem. „ČEZ má zájem realizovat a vláda má zájem podpořit projekt gigafactory produkující baterie pro elektrická vozidla v České republice jako strategický projekt, který urychlí transformaci jak energetického, tak automobilového průmyslu,“ stojí v textu memoranda s tím, že ČEZ je připraven stát se nejen investorem, ale také dodavatelem energií a lithia z místních zdrojů nebo zajistit prostory a zázemí. Ministerstvo průmyslu je pak připraveno mimo jiné podpořit zamýšlený projekt vhodnou formou veřejné podpory.

„Kabinet chce také podpořit investora zajištěním nezbytné dopravní a vzdělávací infrastruktury, služeb veřejného zdraví, sociálních služeb a ostatních nezbytných veřejných služeb. ČEZ a vláda pak chtějí společně rozvíjet takzvaný bateriový hodnotový řetězec, zahrnující široké spektrum činností, od těžby surovin až po zpracování baterií k druhotnému použití a jejich recyklaci. Jeho značnou část je podle nich vhodné umístit do ČR,“ uvádí server Novinky.cz.

Havlíček a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš memorandum podepíšou v úterý dopoledne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…