Gorbačov je zděšen ze současného stavu světa. V poselství do Prahy vyzval k bezodkladné akci

16.09.2016 17:21

Krajní znepokojení nad stavem světa a výzvu k účinným skutkům k jeho nápravě obsahuje videoposelství, které účastníkům pražské konference „Celková bezpečnost po studené válce. Jak řešit nové problémy? Evropská bezpečnost a Rusko“ adresoval bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov. Poslední vůdce SSSR vykreslil chmurný obraz dnešního světa a zdůraznil, že při překonávání krize „je třeba začít s Evropou, samozřejmě včetně Ruska“.

Gorbačov je zděšen ze současného stavu světa. V poselství do Prahy vyzval k bezodkladné akci
Foto: tan, breaknews.com
Popisek: Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovětský komunistický politik

Je za pět minut dvanáct, slova nestačí, situace se dál zhoršuje, konstatoval Gorbačov, který na pražskou konferenci nepřijel na doporučení lékařů. „Evropa se musí stát motorem pro vybudování nového globálního světa, světa bezpečného, spravedlivého a stabilního,“ řekl.

První a poslední sovětský prezident poukázal na ukrajinský konflikt, na teroristické útoky ve Francii a dalších zemích a na prudké zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem. „Hospodářské kontakty budované desetiletí se zpřetrhávají, dialog nahradily sankce,“ řekl Gorbačov.

„Za sankcemi se nelze schovávat,“ pokračoval ve zjevné narážce na sankce západních států proti Rusku kvůli anexi ukrajinského Krymu. „Odpovědnost máme všichni,“ dodal. Podle Gorbačova začaly nové závody ve zbrojení, rostou vojenské rozpočty a v Evropě se rozmisťují nové vojenské jednotky. „Žádná vláda zatím nenavrhla spolehlivé východisko z krize,“ konstatoval Gorbačov.

„Vzniká dojem bezvýchodnosti, neprůchodné slepé uličky. V Evropě i ve světě jsou ale síly, které si uvědomují svou odpovědnost, jsou to politici, zástupci občanské společnosti, veřejně činní aktivisté, vědci, umělci,“ řekl Gorbačov, který v nynější situaci vidí i náznaky obnovení dialogu mezi Ruskem a USA. „Času je málo, přišel okamžik pravdy, je třeba bezodkladně a rozhodně jednat,“ zdůraznil.

Prvním a nejnaléhavějším úkolem je podle Gorbačova „demilitarizace ukrajinského konfliktu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…