Grázlovské metody. Nové Lidové milice. V řitním otvoru, hartusil dnes na Babiše a vládu pravicový politik

23.04.2015 15:22

Vláda míchá smrtelný koktejl pro živnostníky. Snahou o zavedení elektronické evidence tržeb, zákazu kouření v restauracích a vymýcení hazardu se vláda podle Stran soukromníků ČR chystá za pomocí „grázlovských metod“ zlikvidovat živnostníky a drobné podnikatele. Zakladatel Soukromníků Rudolf Baránek to na tiskové konferenci strany označil za třídní boj. „Jako Lidové milice, jen jde o jiné prostředky,“ konstatoval.

Grázlovské metody. Nové Lidové milice. V řitním otvoru, hartusil dnes na Babiše a vládu pravicový politik
Foto: soukromnici.cz
Popisek: Strana soukromníků ČR

Nové zákony, které chystá Ministerstvo financí pod vedením Andreje Babiše, podle Strany soukromníků povedou k vymýcení živnostníků. Nejhůře prý mohou dopadnout provozovatelé restaurací a vesnických hospod, na které dopadne nejvíc nově připravovaných regulací.

Jde o zákaz kouření v restauracích a barech, a to včetně zákazu elektronických cigaret, stále přísnější omezování hazardu a elektronickou evidenci tržeb. V rámci zákona upravujícího kouření se chystají i další regulace a postihy. Kupříkladu budou muset restaurace nabízet jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo, a pokud bude v podniku přítomen mladistvý v podnapilém stavu, hrozí zavření provozovny.

Přitom ale vůbec nemusí jít o to, že by daný provozovatel nezletilému alkoholické nápoje prodal. Soukromníci upozorňují na to, že se mladí lidé mohou opít jinde, přijít někam do baru třeba už na kávu a v takovém případě s tím nic nelze udělat. A škodný na tom bude podnikatel i přesto, že zákon neporušil.

Velkou hrozbou podle Soukromníků je elektronická evidence tržeb (EET). Samotný ministr financí Andrej Babiš často mluví o tom, že se inspiruje v Chorvatsku, kde EET zavedli. Jenže to podle Strany soukromníků není žádný příklad k následování. „Ministr, který to v Chorvatsku zavedl, byl odvolán, a dokonce za to nakonec i vyloučen ze strany. Elektronická evidence tržeb není skoro nikde a příklady států, kde se to zavedlo, ukazují, že to nefunguje a stát víc peněz nevybral. Podvodníci, kteří chtějí stát obírat na daních, si prý stejně svoji cestu najdou. Stačí se podívat na to, co dokážou IT odborníci.

Elektronická evidence tržeb by podle předsedy Soukromníků Petra Bajera znamenala další náklady pro živnostníky a často i značné problémy. „Vždyť je mnoho živnostníků, kteří ani neumí zapnout počítač,“ upozornil Bajer. Zakladatel Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek pak dodal, že jde vlastně o omezení svobody. „EET je přímé on-line nonstop napojení na Ministerstvo financí. Oni nás všechny mají za podvodníky a grázly a chtějí nás mít přivázané na špagátu. Mají rovnou říct, že chtějí zrušit svobodné podnikání a zavést komunismus. Stát prý začíná používat grázlovské metody.

Jak se budou snažit Soukromníci přijetí těchto zákonů bránit? Podle Rudolfa Baránka se nejdřív vše pokusí vyřešit běžnou politickou cestou, jako je lobbování a jednání s opozicí. Předáci ODS a TOP 09, s nimiž Soukromníci jednali, prý přislíbili, že budou přijetí zákonů bránit i za cenu obstrukcí ve sněmovně. Pozitivní prý je, že to nechtějí podpořit ani někteří vládní poslanci. „A není jich málo,“ jak podotkl Baránek. Problémem podle něho je, že snahu současné vlády podporují i některé asociace a svazy, jako například Svaz průmyslu a dopravy ČR, který za Babišem stojí. "Prezident svazu pan Hanák je této vládě hluboko v řitním otvoru," nebral si Baránek servítky.

Pokud ani obstrukce nebudou fungovat, jsou Soukromníci dle svých slov připraveni vyburcovat všechny živnostníky v zemi k masovým demonstracím a klidně i k blokádě Parlamentu. „Živnostníkům jde o život, pokud to nepůjde jinak, použijeme radikální metody. Ale doufáme, že k tomu nebude muset dojít,“ upozornil Rudolf Baránek.

Už v současné době, jak Soukromníci na čtvrteční tiskové konferenci informovali, je možné podepsat a šířit petici proti elektronické evidenci tržeb a stejně tomu tak je prý v přípravě distribuce protestního letáku, který by si provozovatelé měli vyvěšovat na své obchody, restaurace a podobně. Naději na nepřijetí zmiňovaných zákonů by mohlo prý skýtat i to, že zákony jsou podle Rudolfa Baránka napsané amatérsky. „Jsou to paskvily,“ zmínil Baránek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…