Grossovi hodně pomáhali, ale nechtěli o tom mluvit. Teď jsem si dovolila to porušit, řekla nám žena, která je dobře znala

16.04.2015 18:12

Stanislav Gross patřil k nejoblíbenějším českým politikům, který však z výsluní žebříčku popularity spadl až na její dno. I když se veřejně za všechny své chyby, které mu byly vytýkány, omluvil, i tak antipatie mnohých k němu byly stále silné. Přitom jen málokdo z jeho kritiků možná věděl, že Gross svá slova pokání doprovázel dlouhé roky i skutky. ParlamentníListy.cz se spojily se ženou, která to měla možnost poznat na vlastní kůži.

Grossovi hodně pomáhali, ale nechtěli o tom mluvit. Teď jsem si dovolila to porušit, řekla nám žena, která je dobře znala
Foto: Martin J. Polák
Popisek: Svatba, které svědčili Šárka a Stanislav Grossovi

Nutno předeslat, že ačkoli pomoc bližním nebyla manželům Grossovým cizí ani v minulosti, nikdy nechtěli, aby se to medializovalo a psalo se o tom. Nyní se Zuzana Marková rozhodla, že jako poděkování o pomoci, kterou dostávala prostřednictvím Stanislava a Šárky Grossových, veřejně promluví.

Málokdo věděl, jak moc Grossovi pomáhali. Nechtěli o tom mluvit

„Seznámila jsem se se Šárkou Grossovou v roce 2003, když jsem byla organizátorkou Dětské pyramidové show (charitativní akce na podporu postiženým dětem a dětem z dětských domovů).  Tehdy to Šárka Grossová zaštítila svým jménem, podpořil to i její manžel Stanislav, také třeba Pavel Dostál či Petra Buzková. Všichni se podíleli na darech pro děti, Šárka se Standou to pak dělali i v dalších letech. Pomáhali třeba při koupi invalidního vozíku, dávali šek na podporu léčby či rehabilitaci někoho, kdo byl nemocný a nemohl si to dovolit. Když se dozvěděli o ženě, která vyhořela a přišla prakticky o vše, okamžitě – téměř vzápětí jí pomohli se materiálně vzpamatovat a postavit na nohy. Mohu říct, že i mně za celé ty roky oba pomáhali – v posledních letech hlavně profesně,“ řekla ParlamentnímListům.cz Zuzana Marková.

Jak dodala, přátelské vztahy se časem tak utužily, že Stanislav Gross s manželkou Šárkou šli nakonec paní Zuzaně i za svědky na její svatbě. (Viz foto).

Zuzana Marková od 14 let musela bojovat s těžkou, ne právě běžnou nemocí. Ta ji v osmnácti letech přivedla na ARO a upoutala k hadičkám a posteli na celý další rok. Pak mohla být pohyblivá pouze na vozíku. Díky lékařům se jí však podařilo nemoc sice ne vyléčit, ale překonat – dnes chodí a je schopna naplno fungovat. To, s čím vším se musela však potýkat, popsala v knize, kterou před třemi lety vydala a u které přijala roli kmotry také Šárka Grossová.

„Šárka pro mne zpočátku byla jen manželka politika. Ale postupně jsme zjišťovaly, že k sobě máme blíž a blíž. Seznámila jsem se i s jejím manželem a musím říct, že pro mě bylo velmi bolestné sledovat to, co se kolem jejich rodiny strhlo – ať už kvůli politice či čemukoli jinému. Lidé i média na ně kydali hodně špíny, ale já nemohu říct jediné špatné slovo na jejich adresu. Kdykoli jsem potřebovala a mohli, pomohli mně. Nikdy však nechtěli, aby se o tom mluvilo, nebo dokonce někde psalo,“ uzavřela Marková svůj pohled na pro většinu lidí v ČR kontroverzní pár. A pozitivy nešetřila během křtu knihy nazvané Holka s tajemstvím Zuzany Markové tehdy ani Šárka Grossová. Netušila přitom zřejmě tehdy, že celou její rodinu bude brzy čekat velmi těžká životní zkouška, při které vlastně nikdo efektivně pomoci nemohl.

O pomáhání se přece nemluví...

„Já jsem Zuzku vždycky obdivovala, její touhu se se vším poprat, vervu, s jakou se do všeho pouští. To, že za ta léta máme k sobě blízko a náš vztah už není jen pracovní, je pravda,“ reagovala tehdy pro ParlamentníListy.cz  na slova autorky Grossová. To, v čem ale konkrétně pomáhala, upřesnit odmítla. „O tom se přece nemluví. Pomáhat je přece samozřejmost, vnímám to tak. Spolu s manželem se snažíme jít v tomto směru příkladem i našim dcerám. Aby pochopily, že to tak má být a že věci v životě nejsou zadarmo,“ uzavřela tenkrát Grossová.     

Dnes Zuzana Marková vyjádřila dík za vše i na svém facebookovém profilu slovy určenými Stanislavu Grossovi:  „Byl to úžasný kamarád, tatínek a manžel... odpočívej v pokoji... "

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…