HN: Hokejový šampionát v Bělorusku si zaslouží kritiku

09.05.2014 11:15

Komentátor Lidových novin Zbyněk Petráček se v dnešním vydání pozastavuje nad tím, že se neobjevily žádné protesty proti místu pořádání hokejového šampionátu. Domnívá se, že právě letos by si pořadatel zasloužil protesty a bojkot. Hokejové mistrovství si totiž nadělil ke dvaceti letům nepřetržitého prezidentství běloruský diktátor Lukašenko.

HN: Hokejový šampionát v Bělorusku si zaslouží kritiku
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

Podle Petráčka si Minsk zaslouží mnohem tvrdší kritiku než Soči. Komentátor připomíná, že ještě před anexí Krymu při přípravě olympiády v Soči se snesla na pořádající zemi přepjatá kritika. „O situaci v zemi hokejového šampionátu se oproti tomu nedovídáme skoro nic,“ konstatuje Petráček.

„Čím to? Snad i tím, že po plném rozpuku ruské agresivity působí Lukašenko jako sice svérázný, leč v jádru hodný strýček,“ píše se v LN.

„Že Bělorusko je diktaturou překonávající Putinův režim by mělo být jasné i Jaromíru Jágrovi v dresu s číslem 68,“ píše Petráček a cituje jeho vyjádření: „Je to hezké, čisté město,“ řekl prý o Minsku. „Jejich prezident má rád hokej a věřím tomu, že udělá maximum pro to, aby to mistrovství dopadlo výborně,“ dodal optimisticky slavný hokejista.

Opozice si ani neškrtne

„Ale ten prezident zavírá lidi tvrději než Putin. Opozice si pod ním ve srovnání s Ruskem ani neškrtne. A podívat se do jeho země je pro návštěvníky obtížnější než do Ruska,“ zdůrazňuje Petráček.

Komentátor dále popisuje, že ti, co mají vstupenku na hokejový šampionát, si nemusí tentokrát kupovat do Běloruska vízum. To podle něj však neznamená, že by šlo o nějaké uvolnění poměrů. Jde prý pouze o rozmar diktátora, který tak rozhodl dekretem. Zákony zůstávají stejně tvrdé.

„Šampionát proběhne určitě hladce, tak to v diktaturách chodí. Ale to neznamená, že si nezaslouží kritiku – mnohem tvrdší než ZOH v Soči,“ uzavřel dnešní komentář v LN Petráček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…