HN: Vláda zavede strategické stavby, nebude u nich možné odvolání

24.02.2014 10:40

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) chystá novelu silničního zákona, která zavede strategické stavby národního významu. O tom, která stavba dostane tento status, rozhodne hlasováním sněmovna a proti stavbě nebude možné odvolání. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny.

HN: Vláda zavede strategické stavby, nebude u nich možné odvolání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování ve sněmovnně

Cílem novely je, aby ČR nepřicházela o eurodotace a neodkládala se dostavba dopravní infrastruktury. Zrychlení a úsporu má přinést i sloučení vydávání stavebních povolení pod jeden úřad.

Do strategických staveb nebudou podle listu patřit silnice druhé a třetí třídy, u ostatních požádá Ředitelství silnic a dálnic poslance, aby jim výjimečný status udělili. Podle autora zákona a poslance ANO Martina Kolovratníka bude muset investor přesvědčit nadpoloviční většinu poslanců a schválené rozhodnutí nebude možné napadnout. Vlastník pozemků, přes které má silnice nebo dálnice vést, by případné nároky řešil u soudu.

S majiteli pozemků pod strategickou stavbou se chce stát vyrovnat motivačně - kdo zareaguje rychle, dostane několikanásobek běžné tržní ceny. Jinak bude vyvlastněn za tu tržní, uvedl deník.

Zároveň budou strategické dopravní spojnice považovány za jednu stavbu a rozhodne o nich jediný úřad. Zatím se neví, jestli to bude Ministerstvo dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…