Habeck: Německo má plynu dost. I kdyby ho Putin stopl. Jádro pryč, nepotřebujeme ho

22.08.2022 8:25

V Německu zůstávají v provozu poslední tři jaderné elektrárny, ale spolková vláda v Berlíně počítá v rámci zezelenání německé ekonomiky s jejich vypnutím. Kvůli současné energetické krizi se rozjela debata o tom, zda elektrárny neponechat dočasně v provozu. Jenže německý ministr hospodářství za Zelené chce tyto debaty utnout. Prý bylo zjištěno, že ponechání elektráren v provozu by Německu nepomohlo. Až na jednu jadernou elektrárnu v Bavorsku. Miroslav Kalousek k tomu napsal pár slov.

Habeck: Německo má plynu dost. I kdyby ho Putin stopl. Jádro pryč, nepotřebujeme ho
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck

Německý ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení) v neděli oznámil, že životnost tří posledních německých jaderných elektráren se prodlužovat nebude. Na jeho slova upozornil server Deutsche Welle. Prohlásil, „že ponechání tří posledních jaderných elektráren v zemi v provozu by příliš nepomohlo při řešení energetické krize v zemi“. Prodloužení životnosti elektráren – které mají být uzavřeny na konci roku – by podle ministra  ušetřilo pouze asi 2 % spotřeby plynu. Je to „špatné rozhodnutí vzhledem k tomu, jak málo bychom ušetřili,“ dodal Habeck.

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí

Ministr nicméně uvedl, že je otevřený prodloužení životnosti jedné jaderné elektrárny v Bavorsku, a to v závislosti na výsledcích zátěžového testu energetické soustavy země. Výsledky testu, který má spočítat, jak si země poradí, pokud Rusko tuto zimu přeruší dodávky zemního plynu, mají být známy za několik týdnů.

Habeck také lidem sdělil, že nemusí panikařit kvůli vyhlídkám na nedostatek plynu v chladných měsících, a poznamenal, že pokud domácnosti a průmysl sníží svou spotřebu o 15–20 %, „pak máme opravdu dobrou šanci zimu přečkat“, protože i kdyby Rusko zcela zastavilo tok plynu do Německa, nejsilnější ekonomika v EU bude mít plyn i z jiných zdrojů.

Z dlouhodobého hlediska musí Německo podle Habecka rozšířit investice do obnovitelných zdrojů energie a postupně se zbavit fosilních paliv, která jsou podle něj příčinou mnoha politických konfliktů a zneužívání moci.

Nakonec konstatoval, že absolutně není nakloněn uvedení do provozu plynovodu Nord Stream 2. Uvedení tohoto plynovodu do provozu by podle německého ministra bylo ústupkem vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který rozpoutal válku na Ukrajině.

Šéfredaktor serveru Info.cz Michal Půr k postoji ministra Habecka poznamenal, že bránit ponechání jaderných elektráren v provozu může snad jen ten, koho platí Putin.

„Vzhledem k tomu, že si většina Němců přeje návrat k jádru a neexistuje racionální důvod, proč by se tak nemělo stát, je de facto jediná možnost, proč to Zelený a SPD odmítají. Platil a dost možná některé z nich stále platí Putin...“ napsal Půr na twitteru.

Miroslav Kalousek přidal také jednu poznámku:

„Některé jistě ano. Ale to nebude ten dominantní důvod. Tím bude ideologická zastydlost. To máte jako s ODS a eurem,“ konstatoval řadový člen TOP 09.

Michal Půr promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…