Hádejte, kolik uprchlíků našlo ve Švédsku práci. Nebo raději nehádejte

31.05.2016 9:42

V posledních měsících se objevilo mnoho studií, které se zabývaly uplatněním uprchlíků na pracovním trhu v západoevropských zemích. Ovšem až reálná čísla vždy ukážou, jak se věcí mají. Ta, která nyní přicházejí ze Švédska, příliš optimisticky nevyznívají.

Hádejte, kolik uprchlíků našlo ve Švédsku práci. Nebo raději nehádejte
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

Anketa

Je pro vás Naděžda Savčenková hrdinkou?

4%
96%
hlasovalo: 12662 lidí

Švédská vládní agentura zabývající se pracovním trhem Arbetsförmedlingen a migrační agentura Migrationsverket zveřejnily aktuální čísla o zaměstnanosti uprchlíků. Ze 163 000 uprchlíků, kteří do Švédska přicestovali v loňském roce, pracuje pouze 494. Uprchlíci sice v průběhu vyřizování své žádosti o azyl nemohou získat pracovní povolení, ale Migrationsverket jim bez problémů uděluje výjimky a pracovat tedy v podstatě může každý, kdo má potřebné vzdělání či manuální dovednosti.

Výše zmíněná výjimka byla v minulosti udělována automaticky, ale vzhledem k obrovskému počtu uprchlíků se tak při jejich registraci nestalo. Podle informací švédské televize SVT tu výjimku obdržela jen třetina žadatelů o azyl v zemi ve věku 20 až 64 let. „Žádostí o azyl jsme v loňském roce obdrželi nebývalé množství, a proto jsme museli některé úkoly upřednostnit před ostatními,“ vysvětlovala vyšší úřednice z Migrationsverket Lisa Bergstrand pro SVT.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Jak uvádí internetový server The Local, švédská vláda hodlá rozdávat v příštích třech letech především povolení k přechodnému pobytu v zemi ve snaze zvýšit tlak na žadatel o azyl, aby si hledali práci. Když si daná osoba po vypršení dočasného povolení pobytu najde práci, tak jí bude automaticky umožněno v zemi zůstat natrvalo. „Nicméně statistiky ukazují, že rozdíly mezi rodilými Švédy a přistěhovalci se na pracovním trhu stále zvětšují.“

Zatímco v dubnu činila nezaměstnanost u rodilých Švédů 4,7 %, u lidí narozených v zahraničí byla téměř patnáct procent. Situaci dle The Local ještě ztěžují stále delší čekací lhůty na vyřízení povolení k pobytu. Aktuálně si žadatel o povolení k pobytu ve Švédsku může počkat na vyřízení své žádosti až celý rok. Vládní pracovní agentura Arbetsförmedlingen má navíc příliš málo finančních prostředků na to, aby mohla žadatele usilující o získání práce nějakým způsobem výrazněji podpořit.

„Mohou být registrováni v naší databázi jako nezaměstnaní, ale mají pouze nárok na základní služby. To v praxi obnáší komunikace s našimi poradci. Nicméně nemohou se stát součástí žádných alternativních programů či se účastnit kurzů nebo odborných stáží,“ vysvětluje Fredrik Möller z Arbetsförmedlingen. Ze Sýrie sice přichází do Švédska i mnoho kvalifikovaných pracovníků, ale v uplatnění jim vedle dlouhého papírování brání jazyková bariéra a zákonitosti platné na švédském pracovním trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…