Hádka kvůli Praze vystřelila i mezi předsedy. Pekarová a Bartoš pěkně zostra

06.12.2022 17:42 | Ze sítí

Koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se nedohodla s Piráty o koalici v Praze a v jednáních pokračovat nebude. Namísto toho zahájí jednání o podpoře menšinové rady, osloví všechny strany v zastupitelstvu s výjimkou SPD. Novinářům to řekli členové vyjednávacího týmu SPOLU po dnešní schůzce se zástupci Pirátů a STAN. Podle dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) SPOLU stále trvá na tom, že bude mít pozici primátora i většinu v jedenáctičlenné radě města, což je pro Piráty nepřijatelné. Předseda zastupitelského klubu hnutí ANO Patrik Nacher následně ČTK řekl, že hnutí je ochotné podpořit menšinovou radu SPOLU, ale jen do konce února.

Hádka kvůli Praze vystřelila i mezi předsedy. Pekarová a Bartoš pěkně zostra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Server Seznam Zprávy přinesl následně k celé věci reakci šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, která vidí přístup Pirátů kriticky. Pražší politici SPOLU vedli podle jejích slov vyjednávání s cílem sestavit stabilní koalici na vládním půdorysu. Oproti tomu, jak tvrdí Pekarová Adamová, Piráti jednání komplikovali. Chtěli vytěžit maximum pouze pro sebe bez ohledu na Pražany či vládní koalici, míní.

SPOLU jim totiž ustoupilo ve všem – měli jasné záruky o nepřehlasovávání v radě, všechny gesce, o které si řekli, a řadu dalšího. „Piráti evidentně umějí jen brát, ale nejsou ochotni být konstruktivní,“ sdělila pro Seznam Zprávy Markéta Pekarová Adamová, proti čemuž se samozřejmě ohradil šéf Pirátů Ivan Bartoš, jenž uvedl, že Piráti přistoupili k jednání konstruktivně. 

„Na rozdíl od SPOLU udělali řadu kompromisů a jsou i nadále zcela otevření jednáním. Bohužel SPOLU dosud nijak nezohlednilo, že v pražských komunálních volbách nezískalo 40 procent hlasů, jak si přálo, ale pouze necelých 25 procent,“ poznamenal Bartoš a posteskl si nad tím, že SPOLU stále trvá na většině v radě i pozici primátora, aby celé město řídili sami, i když si to voliči nepřejí.

Bartoš zároveň hovořil o možné spolupráci SPOLU s hnutím ANO – na pražské úrovni. Pokud k tomuto spojení dojde, půjde o připomínku éry takzvané opoziční smlouvy z období 1998 až 2002, jež vznikla mezi Milošem Zemanem a Václavem Klausem. 

Právě opoziční smlouvu zmínil ve svém komentáři i komentátor Petr Honzejk. „Praha směřuje k opoziční smlouvě SPOLU a ANO. Pokud k tomu skutečně dojde, bude to politická hanebnost podobná opoziční smlouvě mezi Milošem Zemanem a Václavem Klausem, tedy mezi ČSSD a ODS. Tato dohoda uzavřená v roce 1998 stála na počátku vlny politické korupce v naší zemi a způsobila propad důvěry lidí v politiku, ze kterého se Česko dodnes nevzpamatovalo. Je ale vlastně nepřesné říkat, že půjde jen o něco podobného. Reálně by to bylo ještě horší,“ poznamenal Honzejk.

O možném budoucím scénáři pak přemýšlel na svém facebookovém profilu také Lukáš Jelínek. „Jeden z pražských scénářů: 15. prosince vznik menšinové rady SPOLU podporované ANO, do roka si ANO řekne o otevřenou koalici ohně s vodou a do dalšího roku toto aranžmá zkrachuje, poněvadž se přiblíží sněmovní volby,“ napsal na sociální síti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…