Hájek tvrdě vypráskal prezidenta: Ohnutý hřbet a nevídané křupanství

09.05.2014 22:10

Karneval ohnutých hřbetů a křupanství. Tak hovoří Petr Hájek, šéfredaktor magazínu Protiproud.cz a bývalý vicekancléř exprezidenta Václava Klause, o dnešní tradiční recepci k výročí konce druhé světové války v Evropě. „Miloš Zeman bojkotoval oslavy Dne vítězství. Zato vyznamenal německého prezidenta. Rodí se noví disidenti?“ ptá se ve svém komentáři.

Hájek tvrdě vypráskal prezidenta: Ohnutý hřbet a nevídané křupanství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek

Skutečnost, že prezident ani předseda vlády se nedostavili poděkovat a poblahopřát velvyslanci Ruska, tedy země, která měla spolu s Američany rozhodující podíl na osvobození německého protektorátu Böhmen und Mähren z nacistické okupace, považuje Hájek za neslýchanou ostudu.

Naopak ocenil Klause, že se oslav zúčastnil, přestože je to prý jen malá náplast na „nevídaný karneval křupanství“. „Příkladně ohnuté hřbety – to je hlavní poselství tohoto skandálu o České republice, respektive o její politické reprezentaci dnešních dní,“ dodává rozhořčeně Hájek.

Zeman se podle jeho názoru ukázal jako loajální „zastupující říšský prezident“ Evropské unie a její „vedoucí síly a předvoje“, Německé spolkové republiky. Ta hanba je prý o to viditelnější, že se tři dny předtím v hlubokém předklonu vlichocoval německému prezidentu Gauckovi.

„To všechno ve dnech, kdy vzpomínáme na nespočetné lidské oběti, které stálo v pořadí druhé světové válečné šílenství vzešlé z německé půdy. Jenže Německo je dnes již opět velmoc a spolu se Spojenými státy opět vyhrožuje Rusku. Že by do třetice všeho dobrého?“ nadhazuje bývalý tiskový vicekancléř prezidenta.

Ubohost a zbabělost českého prezidenta podle Hájka ještě zvýšil fakt, že za sebe poslal na ruské velvyslanectví šéfa zahraničního odboru Hradu Hynka Kmoníčka, svého tajemníka Jiřího Hlinovského a tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka. Ten prohlásil, že: "Pan prezident se zúčastnil pietního aktu na Vítkově a zaštítil se oslavy 8. května, tedy den státního svátku České republiky."  Kdyby prý mlčel, udělal by lépe.

Na Vítkově totiž také zaznělo, jak je báječné, že slavíme konec války 8. května spolu s našimi současnými spojenci, a nikoli o den později se spojenci bývalými. „Další křupanská urážka padlých vojáků i civilistů – a vlastně popření Pražského povstání. Noví soudruzi totiž ochotně popřou cokoli, včetně historických faktů. Je to dlouholetá tradice,“ konstatuje Hájek.

Ve svém komentáři také připomíná socialistickou minulost, která se svým způsobem podle něj opakuje – jen opačným směrem. Po komunistickém státním převratu v roce 1948 se totiž nesměly připomínat zásluhy americké armády na naše osvobození, oslavovala se pouze Rudá armáda.

České zájmy? To v protektorátu není přípustné

„Tentokrát jsou to zase Rusové a jejich vojáci padlí za naši svobodu, které si nesmíme připomínat. Alespoň tak nám to vládnoucí elity svým „bojkotem“ Dne vítězství sdělují. A média jim tleskají. A hanba je nefackuje,“ nešetří Hájek politiky ani média.

Na oslavu Dne vítězství na ruskou ambasádu přišlo naproti tomu například vedení nové strany Národní demokracie. Média ji dle Hájka buď skandalizují, či naopak bojkotují, protože kandiduje ve volbách do Evropského parlamentu. „A na rozdíl od ostatních jí české zájmy nejsou lhostejné. A to je přece v protektorátu nepřípustné,“ poznamenává ironicky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…