Hájek udeřil: Centrální bankéři se zbláznili. Asi kvůli Zemanovi

08.11.2013 21:41

Naprostá šílenost - tak hodnotí plánované intervence České národní banky exkancléř Petr Hájek. Podle něj chce rada banky českou korunu více znehodnotit, abychom více utráceli za eura a výrobky dovezené z ciziny. Tím by banka údajně pomohla českým firmám ve vývozu.

Hájek udeřil: Centrální bankéři se zbláznili. Asi kvůli Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo z pivovaru, který slavnostně otevíral prezident Václav Klaus, chutná

"Připadá vám to jako pomatený nápad? On to také pomatený nápad je. Jednak vůbec není jasné, zda desítky miliard – kolik to skutečně bude, se asi nedozvíme – nevyhodí oknem, aniž by dosáhla cíle, který si „intervencemi“ stanovila," píše Petr Hájek. Jediná jistota, kterou budeme mít, bude zdražování na domácím trhu. To nás podle Hájka může postihnout už před Vánocemi.

"Podle dalších analytiků nejdříve zdraží pohonné hmoty, a to zhruba o 50 haléřů na litr, poté se zvýší ceny dovážených produktů, ale také třeba již zmíněných zahraničních dovolených. Na předvánočním trhu zdraží elektronika a další zboží o tři až čtyři procenta," upozorňuje exkancléř. Podle něj je také možná "dobře", že plánovanou částku nevíme. "Bylo by dobré, kdybychom alespoň mohli vědět, kolik jsou naši náhle zešílevší centrální bankéři připraveni „utratit“. I když, kdoví? Možná by se nám z toho hrůzou zatočila hlava. Faktem je, že se z toho nikomu nemusejí zpovídat," dodává Hájek.

Na řadě je prezident Zeman

Hájek také poukazuje na paradoxní situaci - v předsednictvu banky jsou stále lidé, které dosadil Václav Klaus. Ten se ale k jejich nynějšímu rozhodnutí vyjádřil značně negativně. Další členy předsednictva bude jmenovat současný prezident Miloš Zeman. A to může být podle Hájka důvodem, proč se předsednictvo rozhodlo k takovému kroku: "Příští jmenování členů bankovní rady má v rukou již jiný prezident. Tomu by se jistě sociálně-inženýrské zásahy do volného trhu líbily. Není právě zde možné hledat důvod, proč se většina členů Bankovní rady „náhle zbláznila?"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…