Halík promluvil. Zeman je hrubý, lže a rozděluje společnost. Naději vkládám do Mináře

15.12.2019 16:02

Teolog Tomáš Halík se znovu pustil do prezidenta Miloše Zemana. Současná hlava státu podle pana profesora záměrně rozděluje společnost, štve venkov proti městu a posiluje ve společnosti nebezpečné předsudky. V tom je vlastně takovým protikladem zakladatele našeho státu T. G. Masaryka. Kriticky se Halík vyjádřil i na adresu kardinála Dominika Duky.

Halík promluvil. Zeman je hrubý, lže a rozděluje společnost. Naději vkládám do Mináře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

Profesor Tomáš Halík v rozhovoru pro server Forum24.cz konstatoval, že i po třiceti letech je naše demokracie křehká a ohrožená. Podle jeho názoru je ohrožena nejen u nás, ale i v dalších částech světa. Teolog to přičítá skutečnosti, že globalizace dosáhla svého vrcholu a začaly se ukazovat i její odvrácené stránky. Nemalá část společnosti se globalizace bojí. Má strach, že elity, které naopak globalizaci využily ke vzestupu, na ně zapomněly. 

Anketa

Vítáte vítězství Borise Johnsona v britských volbách ?

86%
7%
hlasovalo: 19106 lidí

Situaci prý ještě zhoršil prezident Miloš Zeman.

Zeman se podepsal na vulgarizaci společnosti, a to nejen svým slovníkem, ale celkovým vystupováním. Jde vlastně o takového Antimasaryka. Masaryk byl člověk, který se nebál postavit proti veřejnému mínění, byl velmi statečný – například ve věci rukopisů, v Hilsnerově aféře… A Zeman dělá přesný opak. Jezdí po naší zemi a posiluje předsudky, vypráví občanům své vousaté anekdoty, hrubě útočí na své oponenty, společnost trvale rozděluje a rozeštvává, nestydí se prokazatelně lhát. Nikdy jsem od něj neslyšel nějakou pozitivní státnickou vizi. Trvale znečišťuje morální klima společnosti. Je zjevné, že je stále více manipulován oligarchy, kteří mají své zájmy v Rusku a v Číně. Tyto země v něm vidí svého trojského koně v Evropské unii a v NATO. V servilnosti vůči těmto mocnostem nezná meze – vzpomeňme na lokajskou ‚omluvu‘ Číně za přijetí dalajlámy v Praze. Tehdy si on i ostatní vrcholní čeští politici sundali kalhoty dřív, než čínští komunisté stačili pohrozit rákoskou, na každý projev české hrdosti vůči Číně odpovídá strašením, jaké to bude mít následky. Vzpomeňme na jeho poznámku k Putinovi, že by se novináři měli střílet – to bylo trapné i samotnému Putinovi, v jehož zemi se nonkonformní novináři opravdu střílejí,“ uvedl Halík.

Pan profesor však také doufá, že společnost, kterou Miloš Zeman pomohl tak hluboce rozdělit, se mladým lidem podaří zase spojit. Naděje vkládá např. do Milionu chvilek pro demokracii.

„Jim se podařila přinejmenším jedna věc –  překlenout rozdíl mezi Prahou a venkovem. Zeman od počátku štval venkov proti Praze a stejně štval proti intelektuálům. Populisté vědí, že vzdělaní a přemýšliví lidé je volit nebudou, proto se snaží vůči nim podněcovat nenávist. Jenže nyní vidíme, že velkých manifestací se účastní lidé z celé republiky, že neskočili na tvrzení o existenci nějaké ‚pražské lumpenkavárny‘, která prý pohrdá zbytkem společnosti. V menších městech a obcích se také demonstruje, což je aktem určité odvahy, protože leckde hraje mocenskou úlohu Babišovo impérium, které zaměstnává mnoho lidí. I proto se mnozí dlouho báli vyjádřit svůj názor, avšak teď občanská odvaha roste. Neočekávejme, že přijde rychlá změna politické situace, ale mění se morální klima, což je předpoklad každé politické změny. Velkým poučením uplynulých třiceti let je, že ‚biosférou‘ demokracie je celkové klima společnosti – to, jaké hodnoty lidé sdílejí,“ nešetřil prezidenta Halík.

Pár slov věnoval i situaci v církvi. Zkritizoval kardinála Dominika Duku, který podle jeho názoru bagatelizuje sexuální zločiny kněžích na svých ovečkách. Duka tvrdí, že jde jen o ojedinělé případy selhání jednotlivců. Halík v tom vidí systémový problém. Kněží podle jeho názoru cítí, že mají určitou moc, a tu někdy zneužívají. Halík se proto domnívá, že církev by měla projít další reformací, podobně jako ve středověku, kdy se vedl boj o odpustky. Sexuální skandály některých kněží prý mohou  být rozbuškou pro tuto novou reformaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…