Halík se porovnal s Masarykem a Benešem a rozvířil téma svého prezidentství

09.08.2014 10:22

Profesor, kněz a intelektuál Tomáš Halík ve svém článku pro Lidové noviny vyvrací, že by se chystal kandidovat na úřad hlavy státu a zároveň vyvrací všechny dosud zmiňované námitky proti své hypotetické kandidatuře.

Halík se porovnal s Masarykem a Benešem a rozvířil téma svého prezidentství
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Anketa

Volili byste Tomáše Halíka za prezidenta?

7%
93%
hlasovalo: 22505 lidí

O kandidatuře na Hrad hovořil držitel Templetonovy ceny v reakci na senátora ČSSD Zdeňka Škromacha, který nedávno uvedl, že účast v prezidentských volbách zvažuje. „Modlím se, aby se objevili důstojní kandidáti pravdy a lásky. Když ale prapor nikdo takový nezvedne, cítil bych morální povinnost jít do toho,“ citovala média Halíka.

Petr Kamberský na stránkách LN reagoval článkem „Dřív peklo zmrzne, než bude Halík prezidentem“. V něm komentátor mimo jiné uvádí důvody, proč by se podle něj Halík nemohl hlavou státu stát. „Koukneme-li se na data, kterak si Slezané, Moravané i Češi cení jednotlivých povolání, pak kněz je na tom ještě hůře než novinář. Pod ním najdeme už jen uklízečku a poslance.“

„Dřív peklo zamrzne, než bude v Česku římskokatolický kněz prezidentem,“ dodává Kamberský.

Mám shodnou kvalifikaci, kterou měli T. G. Masaryk a Beneš

V dnešních LN však religionista vyvrací jeho názor. „Halík je na plný úvazek univerzitním profesorem, což je v Čechách v žebříčku prestiže povolání na druhém, někdy na prvním místě odshora. Navíc je profesorem sociologie Univerzity Karlovy, což je přesně tatáž profese a kvalifikace, kterou měli T. G. Masaryk a Beneš. Pokud mi navíc šestatřicet let kazatelské a zpovědnické praxe nabídlo mimo jiné vzácný trénink v rétorice a znalosti lidí, je to v tomto ohledu spíš jistý bonus navíc, myslí si Halík.

Vysokoškolský pedagog a kněz rovněž poukazuje na zkušenost z Německa, kde pastor Gauck je prezidentem, kterého Evropa údajně Německu závidí. Halík zdůraznil, že ani tito naši sousedé nejsou příliš církevně založení.

Nevidím dostatečný důvod, proč bych svůj postoj měnil

„Když někdo chce rozmnožovat slohová cvičení na téma mého prezidentství, ať si už, proboha, vymyslí jiné argumenty,“ vyzývá publicisty Halík.

„Moc už mě nebaví posté vysvětlovat, proč říkám na výzvy ke kandidatuře dokola 'skoro jistě ne', proč a kdy řeknu 'určitě ne' a za jakých (mimořádných a mnou neočekávaných) okolností bych řekl 'ano, zde stojím a nemohu jinak'," píše Halík na stránkách LN.

Kněz ve svém článku ještě zmiňuje kolegu Petra Kamberského Zídka, který napsal: „Proč ale nejúspěšnější český intelektuál současnosti, jehož knihy se skvěle prodávají a překládají do cizích jazyků, jemuž naslouchají na zahraničních univerzitách a který má v určitých kruzích obrovský vliv, chce kandidovat na prezidenta? Netuší snad, že kdyby se náhodou stal ten zázrak a vyhrál by, že by přišel o všechnu svou intelektuální svobodu a stal se otrokem byrokracie a protokolu?“ cituje Halík a hned odpovídá.

„Tím ovšem pan Zídek pouze přesně zopakoval důvody, proč jsem prezidentskou kandidaturu, k níž jsem po šestnáct let z různých úst (včetně Havlových) vybízen, nikdy nepřijal a dosud nevidím dostatečný důvod, proč bych tento postoj měnil. Role permanentního 'potencionálního prezidenta' je docela zábavnou psychologickou laboratoří, jak ironického sebezpytuj, tak chování okolí,“ uvádí Tomáš Halík ve svém článku v LN.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …