Halík tepal profesora Piťhu a nastoupil Duka. A vzal si hodně velký kalibr

06.11.2018 21:50

Kardinál Dominik Duka se postavil Tomáši Halíkovi. Znovu se zastal profesora Petra Piťhy a zkritizoval genderové ideologie. A vzal si k tomu na pomoc i slova papeže Františka. Mnohé možná překvapí, co vlastně papež řekl. Podívejte se sami.

Halík tepal profesora Piťhu a nastoupil Duka. A vzal si hodně velký kalibr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památka Umučení Páně, kterou sloužil kardinál Dominik Duka v chrámu sv. Víta na Pražském hradě

Profesor Tomáš Halík se nijak netají tím, že kázání duchovního Petra Piťhy pronesené 28. září v katedrále sv. Víta považuje za hrůzné. Piťha v něm mimo jiné tvrdil, že se jednoho dne homosexuálové stanou vládnoucí třídou ve společnosti a že heterosexuálové mohou skončit v nových koncentračních táborech. Jak na takový hrůzný scénář přišel? Napadl ho v souvislosti s Istanbulskou úmluvou, kterou projedná i český Parlament a která mimo jiné počítá s tím, že pohlaví člověka bude toliko sociálním konstruktem a podle toho ho také bude možné měnit. Piťha má za to, že to díky Istanbulské smlouvě může zajít ještě dál.

Profesor Tomáš Halík nabízí trochu jiný pohled. Zdá se mu, že Piťha jen straší lidi a že by církev podobným šiřitelům strachu neměla naslouchat. Měla by si být vědoma toho, že se doba mění a církev musí reagovat tak, aby držela krok s dobou a byla schopná oslovit své dnešní spoluobčany.

K pohledu do budoucnosti patří i respekt ke genderismu, k vědě o vztahu jedince k mužství a k ženství. „O ní i jako sociolog něco vím – na rozdíl od těch, kteří místo seriózního studia na základě bulvárních zpráv a některých opravdu potřeštěných vulgarizací dělají z genderu strašáka,“ podotkl v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny Halík.

Netrvalo však dlouho a ozval se i kardinál Dominik Duka, který se postavil proti genderismu. Na blogu serveru Aktuálně.cz si vzal na pomoc dokonce papeže Františka. „Pokládáme-li jaderné zbraně za možnost, kdy během krátkého okamžiku zahyne vysoký počet lidských bytostí, musíme uvažovat stejně i v případě genetické manipulace nebo genderové teorie. Ty také nedodržují řád stvoření světa,“ citoval Duka papeže.

„Člověk v tomto ohledu páchá nový hřích, a to proti Bohu Stvořiteli. Bůh stvořil muže a ženu jako vrcholné stvoření a svěřil jim zemi. Záměr Stvořitele je vepsán v přírodě,“ citoval Duka dál papeže. Genderismus papež považuje za vadu lidské mysli.

Prostě a krátce, myšlenky papeže Františka a duchovního Petra Piťhy jsou si mnohdy blíž, než by si možná mnozí lidé mysleli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…