Hamáček zrušil cestu do Moskvy, v pondělí musí být na vládě

17.04.2021 13:56

Vicepremiér, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček , který dočasně vede českou diplomacii na svém twitteru v sobou dopoledně oznámil, že nepojede na plánovanou návštěvu do Moskvy, kde chtěl jednat o dodávkách ruské vakcíny Sputnik. Učinil tak po domluvě s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO), který mu cestu nedoporučoval, kvůli poddělnímu jednání vlády. Lídři opozice jeho zdůvodnění zpochybňují.

Hamáček zrušil cestu do Moskvy, v pondělí musí být na vládě
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Ministr Hamáček na sociální síti Twitter v sobotu uvedl, že z cesty do Moskvy vycouval, protože mu jí premiér zatrhl. „K mé plánované cestě do Moskvy - včera jsme se s panem premiérem dohodli, že je nutná má účast na pondělním jednání vlády,“ oznámil stručně, bez jekékoliv doplňující informace ohledně případného náhradního termínu této zahraníční cesty.

 

 

Premiér v posledních dnech ve svém vyjádření k cestě do Ruska opakovaně uváděl, že načasování pro její realizaci není vhodné. V Moskvě měl Hamáček v plánu jednat o případných dodávkách ruské vakcíny Sputnik V poté, co tuto očkovací látku schválí evropská léková agentura (EMA). „Vakcíny nejsou agenda pana Hamáčka a ta cesta není ideální,“ uvedl Babiš ve čtvrtek v rozhovoru pro Blesk. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger zase poznamenal, že stačilo pro vakcíny poslat pak letadlo.

Za plánovanou cestu do Moskvy čelil Hamáček ostré kritice ze strany opozice. Předseda Lidovců v diskusi pod Hamáčkovým oznámením, že cestu do Moskvy nyní ruší kvůli jednání vlády, v podstatě vzkázal, ať si nevýmyší. „A teď tu o Červené Karkulce,“ reagoval na Hamáčkovo zdůvodnění pobaveně.

Jíní předsedové opozičních stran už v průběhu uplynulého týdne opakovaně připomínali, že mezi příznivce očkování Sputnikem V patří prezident Miloš Zeman, který tento týden uspěl s požadavkem na odvolání Tomáše Petříčka (ČSSD) z funkce ministra zahraničí.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ve svém tweetu označila Hamáčkovu cestu za vážné bezpečnostní ohrožení českých zájmů, zmínila ruské tanky. „Rusové mají na svých tancích invazní pruhy. Naši spojenci vyhošťují ruské diplomaty. RIA Novosti píše o pražském jaru jako o fašistickém převratu. A Jan Hamáček tam plánuje letět a setkat se s lidmi na sankčních seznamech. Proruská klaka v PS mu to přes náš odpor posvětila,“ povdechla si politička.

 

 

V pondělí má kromě jednání české vlády proběhnout také videokonference šéfů dimplomacie členksých zemí Evropské unie. Podle programu pondělního jednání vlády Hamáček sice nepředkládá za ministerstva, která řídí, k projednání žádný zákon ani nařízení, uvedla ČTK. Týkají se ho však návrhy, aby náměstek ministra vnitra pro státní službu byl ve spolupráci s ministrem vnitra, ministryní financí a ministryní práce a sociálních věcí pověřen provedením kolektivního vyjednávání, případně Národní strategie pro čelení hybridnímu působení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…