Hanáková odvolala ředitele Národního divadla

07.09.2012 14:57

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) v pátek odvolala ředitele Národního divadla Ondřeje Černého, sdělil mluvčí této scény Tomáš Staněk. Odvolací dokument podle něj řediteli doručili úředníci ministerstva. Není jasné, kdo bude řízením první české scény pověřen, dodal.

Hanáková odvolala ředitele Národního divadla
Foto: top09.cz
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Ondřeji Černému, který stál v čele ND od roku 2007, měl původně skončit mandát 31. března příštího roku. Letos v únoru ministerstvo vypsalo konkurz na jeho nástupce, jehož se Černý zúčastnil.

Problém slučování ND a Státní opery

V den uzávěrky výběrového řízení tento konkurz ministerstvo zrušilo a od té doby nový nevypsalo. Později vedení ministerstva uvádělo, že namísto konkurzu bude nového ředitele vybírat tak, že odborná komise osloví vybrané osobnosti. Ani to se však dosud nestalo a MK nezveřejnilo ani složení případné komise.

Velkou změnou v činnosti Národního divadla bylo k letošnímu 1. lednu sloučení této scény se Státní operou Praha. Spojení obou divadel provázely velké protesty zejména části zaměstnanců operního domu. Ministerstvo v nedávné době připustilo, že slučování scén provázejí problémy. Opakovaně ale zdůrazňuje, že tento proces je nevratný.

O slučování obou divadel však rozhodlo ještě bývalé vedení ministerstva. Náměstek Radek Zdráhal, v jehož gesci tehdy tento krok byl, v úřadě již není. Krátce poté, co podle ministerstva letos v květnu odešel z organizačních důvodů, podal trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s hospodařením Státní opery Praha (SOP) v letech 1998 až 2010.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…