Hanba! Je to jinak. Vzteklý Matovič prozradil, co Pellegrini vyvedl Slovákům. Jde o roušky, které s velkou slávou dovezli do země

20.03.2020 7:19

S koronavirovou infekcí bojuje celý svět a různé státy volí různé přístupy. Jak se s nemocí vypořádává Slovensko, které má navíc ztíženou situaci v tom, že ho zastihla v době střídání vlád? To ve čtvrtečních Událostech, komentářích prozradil budoucí slovenský premiér Igor Matovič (OLaNO).

Hanba! Je to jinak. Vzteklý Matovič prozradil, co Pellegrini vyvedl Slovákům. Jde o roušky, které s velkou slávou dovezli do země
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Vítěz slovenských parlamentních voleb v roce 2020 Igor Matovič (OĽANO)

Na úvod Matovič předeslal, že vláda se mu v této situaci nepřebírá lehce. „Nikdo by to nechtěl zažít. Nejdeme bojovat jen proti korupci a za větší důvěru ve stát, ale i proti koronaviru,“ uvedl.

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí

Matovič byl končícím premiérem Pellegrinim k některým jednáním k této krizi přizván. Vládě budoucí premiér však vytýká, že některé kroky dělala příliš pozdě. „Například začátkem února slovenská vláda dovolila, aby ze Slovenska odletělo více než milion roušek do Číny, a vůbec nezabezpečila roušky pro Slováky. Dnes se tváří vítězně, že zabezpečili milion roušek, které přišly na Slovensko, ale jen vrátili něco, co před několika týdny ze země odešlo,“ uvedl.

Kritizuje, že zdravotníci, kteří jsou v kontaktu s rizikovými pacienty, jež jsou nakaženi koronavirem, nemají zabezpečené základní ochranné prostředky. „Je to hanba slovenské vlády. Jednoduše si v únoru dělala kampaň místo toho, aby zabezpečila zemi před krizí,“ konstatoval Matovič.

Výzkum společnosti European National Panels se zabýval rozdíly mezi postoji a názory Čechů a Slováků na aktuální situaci. Názory mezi národy nejsou vychýlené, ale Slováci oproti Čechům více panikaří, jsou pesimističtější, ale zároveň více důvěřují státnímu aparátu.

Na to konto Matovič oznámil, že by od soboty po svém nástupu do úřadu začal rád „hrát se Slováky férovou hru“. „Tedy absolutně nic nezamlčovat, neříkat, že jsou nemocnice a lékaři zabezpečeni ochrannými prostředky, když to není pravda. Chceme s lidmi hrát otevřenou politiku,“ uvedl nový slovenský premiér.

Věří, že když budou znát lidé pravdu, stoupne tím i jejich důvěra ve stát a budou se cítit více jeho součástí. „Přesně to na Slovensku už třicet let chybí, a proto se domnívám, že takové jednání v krizové situaci je velmi důležité,“ podotkl.

Anketa

Měla by policie pokutovat občany, kteří během současných opatření např. skupinově popíjejí v parcích?

96%
4%
hlasovalo: 21778 lidí

Padla i otázka, jak chce Matovič řešit složitou situaci na hranicích, kde se tvoří kolony. Na tu však nedokázal odpovědět, Pellegrini prý mu nepředal žádné informace. „Pellegrini slíbil, že budeme mít více informací, ale jsme od nich stále odstřihnutí. Očekával jsem, že v tomto krizovém období výměna vlády bude taková, že jedna bude při druhé alespoň pár dní. To se ale neděje, mrzí mě to,“ řekl s tím, že bližší informace bude mít až od soboty a poté se bude rychle snažit upravit současné podmínky přeshraniční dopravy.

Matovič sestavil čtyřčlennou koalici, neobává se však, že v ní budou rozpory, když už dopředu některé subjekty zpochybňovaly zapojení jiných subjektů? „My jsme opravdu v zoufalé situaci, důvěra ve stát je velmi nízká. Snažil jsem se proto poskládat co nejširší koalici s ústavním krytím v parlamentu, abychom opravdu mohli udělat zásadní změny pro očistu soudnictví a orgánů činných v trestním řízení,“ vysvětlil.

„Bude to určitě komplikované, ale od začátku dělám vše, abychom si v koalici rozuměli, udrželi to a ty zásadní změny udělali,“ doplnil.

Ve vládě bude také strana Za lidi exprezidenta Kisky, který podle Matoviče se svým současným zdravotním stavem nejspíše nebude aktivně bojovat ve stranické politice. „Kiska mě osobně kontaktoval. Děkuju mu, že nám pomohl tuto mafiánskou vládu ukončit. Držím mu palce, aby mu sloužilo zdraví,“ řekl Matovič, pro kterého jsou vztahy mezi Českem a Slovenskem prioritou. „Jsme si nejbližší a zůstaneme si nejbližší,“ dodal na závěr s úsměvem budoucí slovenský premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…