Hanba NATO, hanba Kremlu, překřikovali se na Václaváku kvůli americkému konvoji. Přečtěte si, co dělal Filip a Kalousek se Štětinou

28.03.2015 18:16

Na Václavském náměstí se v sobotu odpoledne sešla demonstrace odpůrců průjezdu „dragounské jízdy“ armády USA přes Českou republiku. Ve stejnou chvíli již půl hodiny probíhala v bezprostřední blízkosti akce sympatizantů USA, ovšem k zásadnějšímu střetu nedošlo. „Hlavní štáb“ si totiž sympatizanti rozložili o několik stovek metrů dále, na náměstí Míru.

Hanba NATO, hanba Kremlu, překřikovali se na Václaváku kvůli americkému konvoji. Přečtěte si, co dělal Filip a Kalousek se Štětinou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí demonstrovaly skupiny občanů pro i proti průjezdu kolony amerických vojenských vozidel Českou republikou

Protestní akci na Václavském náměstí společně organizovaly iniciativy Ne základnám, Hnutí za přímou demokracii, Stop církevním restitucím, Spojenectví práce a solidarity, Studenti proti rasismu a rovněž dvě politické strany - KSČM a Strana demokratického socialismu.

Během sobotního odpoledne se ale v horní části Václavského náměstí kromě odpůrců USA sešla i skupina lidí, kteří demonstraci americké síly naopak vyjadřovali podporu. Svou akci svolali již třicet minut před začátkem „protikonvojové“ demonstrace a sešli se v počtu několika desítek lidí. Dorazili vybaveni vlajkami USA a rovněž prapory NATO a na Václavské náměstí dokonce přivezli americký jeep z druhé světové války. Mezi jednotlivci z této skupiny zaujala též dáma oděná v amerických barvách (s kloboukem ozbobeným charakteristickými hvězdičkami), která procházela náměstím s transparentem „Ami stay here, KSČM ven“.

Odpůrci konvoje naopak přišli na „své“ místo ve střední části Václaváku vybaveni transparenty „STOP US konvoji“ či „Nepotřebujeme americkou spásu“. Jeden z kreativních odpůrců oslnil obrázkem přeškrtnutého amerického tanku se vzkazem „Yankey murder go home“. Pozoruhodnou rekvizitou byly též z papíru vystřižené „mírové“ holubice.

Hanba NATO, hanba Kremlu

Obě skupiny demonstrující v bezprostřední blízkosti se promísily a došlo mezi nimi k verbálním střetům. Novináři například zaznamenali názor jednoho ze zastánců průjezdu, že nebýt USA, už bychom tady v Evropě spolu dávno znovu válčili. „Kdyby Rusáci nehnali Němce, tak by do války ani nešli,“ namítl mu jeden z demonstrantů protistrany.

Za asistence policie se však podařilo od sebe demonstranty oddělit, a to i proto, že odpůrci konvoje měli na Václavském náměstí značnou početní převahu. Podle vyjádření policejního mluvčího Jana Daňka pro server iDnes.cz policisté doposud nezaznamenali žádnou událost, kterou by vyhodnotili jako „incident“.

Poté následovalo skandované překřikování obou táborů. Když například odpůrci konvoje spustili „hanba NATO“, ozvalo se od koně ozvěnou „hanba Kremlu“. Pak už následovaly jen hádky jednotlivců.

Řečníci ve střední části náměstí kromě kritiky americké silové politiky odsoudili též současnou vládu na Ukrajině, která podle nich vraždí vlastní občany, což se setkalo s pískotem. Největší „hvězdou“ byl mezi nimi předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten si ve svém projevu vypůjčil označení konvoje „dragounská jízda“ pro srovnání s rakouskou monarchií. V letech největšího temna podle něj Vídeň vysílala dragounské jízdy, aby přiměly české evangelíky k přestupu ke křesťanství. Nyní prý podle stejného principu slouží dragouni k umravňování neposlušného českého regionu.

Nejradikálnějším názorem, který na Václavském náměstí zazněl, pak byla výzva k vystoupení z NATO.

Ukrajina rezonovala i „proamerickou“ částí náměstí, kam si někteří účastníci přinesli modrožluté vlajky této země. Několik desítek účastníků zde i nadále pokračovalo ve skandování, například „ať žije Havel“.

Jaromír Štětina: Welcome in our country, friends

Hlavní akce sympatizantů USA se však konala na vinohradském náměstí Míru pod heslem „Hi, friends“. Zde se sešlo několik stovek lidí (podle přítomných policistů tři až čtyři sta) s prapory s hvězdami a pruhy a rovněž s vlajkami NATO. Přivítala je starostka druhého pražského obvodu Jana Černochová z ODS a akce probíhala nepoměrně klidněji než na Václavském náměstí, protože na náměstí Míru nedorazili žádní z odpůrců NATO.

„My jsme NATO, tudíž spojenci Ameriky, a když přes nás projíždí konvoj našich spojenců, tak na něj nikdo nesmí plivat a klást mu překážky. To je pro mě nepřijatelné,“ řekl na náměstí Míru České televizi Pavel Šafr, jeden z organizátorů akce. Starostka Černochová mezitím společně s předsedou pražské ODS Filipem Humplíkem pózovala před obrovským transparentem „Američané jsou naši spojenci“ s modrou vlajkou NATO v ruce.

S Černochovou dorazila i její stranická kolegyně, bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Rovněž elity TOP 09 dorazily v nejsilnějším složení, s předsedou Karlem Schwarzenbergem, prvním místopředsedou Miroslavem Kalouskem a europoslancem Jaromírem Štětinou.

„Je nutno, aby svobodu bránil každý, je na každé generaci, aby za svobodu bojovala,“ řekl demonstrantům Karel Schwarzenberg. Jaromír Štětina zakončil svůj projev slovy: „Hi friends, welcome in our country.“ Dopisem pak shromáždění oslovil teolog a potenciální prezidentský kandidát Tomáš Halík.

Promluvil též politolog Bohumil Doležal, který nedávno založil Klub na obranu demokracie. „Chtěli bychom dnes tváří v tvář protestům komunistů a proruské lobby srdečně přivítat americké vojáky v Česku, dát najevo naši solidaritu s našimi spojenci v NATO, které považujeme za záruku naší národní bezpečnosti,“ řekl demonstrantům.

Národní demokraté vyrazí před ambasádu

V sedmnáct hodin má pak série „konvojových“ akcí skončit, tentokrát ve spodní části Václavského náměstí. Odtud se chystá vyrazit průvod pravicové Národní demokracie, zaměřený proti „americkým okupantům“. Z náměstí se chtějí účastníci akce vydat průvodem na nábřeží a přes řeku až na Malou Stranu, kde má akce skončit předáním protestní nóty na ambasádě USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Hans Štembera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…