Hašek: Na jižní Moravě se nesmí městské nemocnice privatizovat. Sobotka souhlasí

19.05.2014 20:39

Zastupitelé v Hustopečích na Břeclavsku chtěli vyvést nemocnici z dluhů, jenže teď jsou terčem kritiky. Převod zdravotnického zařízení na akciovou společnost s cílem ji dál pronajmout soukromé firmě odsoudilo krajské vedení ČSSD, hejtman i premiér Bohuslav Sobotka.

Hašek: Na jižní Moravě se nesmí městské nemocnice privatizovat. Sobotka souhlasí
Foto: repro ČT
Popisek: Hustopečská nemocnice

Privatizace našich nemocnic? V žádném případě. Rozhodnutí zastupitelů města Hustopeče, mezi kterými jsou i členové ČSSD, neschvaluje hejtman Jihomoravského kraje. A hodlá zasáhnout. „Jsme připraveni nemocnici eventuálně převzít z hlediska provozování. Vlastnicky by zůstala města, ale provozoval by ji Jihomoravský kraj a ten hybrid by vzniknul proto, že ČSSD ve vedení kraje nesouhlasí s tím, aby se tu na jižní Moravě privatizovaly městské nemocnice,“ přichází s jednoznačným řešením Hašek, který si konkrétně věc představuje tak, že by se do výběrového řízení přihlásila některá z nemocnic, příspěvkových organizací kraje. Zároveň upozornil na to, že na jižní Moravě existuje dohoda všech nemocnic bez ohledu na to, zda jsou měst, kraje nebo státu o tom, že postupují společně ve vyjednávání s ministerstvem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami. Už v minulosti tak pomohl kraj vyjednat nemocnici v Hustopečích delší smlouvu se zdravotními pojišťovnami.

Sobotka chystá zákon o neziskových organizacích ve zdravotnictví

Po zákonné stránce hodlá tyto problémy řešit i premiér Bohuslav Sobotka. „Chceme prosadit zákon o neziskových organizacích ve zdravotnictví, který by umožnil, aby nemocnice měly tuto neziskovou formu. Domnívám se, že bychom měli na všech úrovních postupovat tak, abychom nepřeváděli zdravotnická zařízení do formy obchodních společností. Situace hustopečské nemocnice je řadu let velmi složitá. Je to malá nemocnice, každý rok bojuje o přežití. Rozumím tomu, že město je ve složité situaci, ale akciová společnost není vhodná forma fungování jakéhoko-li zdravotnického zařízení lůžkového typu,“ reagoval Bohuslav Sobotka pro ParlamentníListy.cz.

Poslanec Petrů: je to věc místních

Členové místní organizace ČSSD hlasovali v rozporu s programem strany. Na pořad jednání Okresní organizace ČSSD v Břeclavi se ale tento problém zřejmě nedostal. „Do činnosti místních organizací zásadně nezasahuji a ani v tomto případě jsem tak neučinil. Je to věc místních,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda okresního výboru Břeclav a poslanec ČSSD Jiří Petrů. To, že nepodporují transformace potvrdil i předseda krajského výboru ČSSD Dufek. „Transformace z principu nepodporujeme, protože to je první krok k privatizaci,“ reagoval Zdeněk Dufek. „Na kraji jsme vůbec tyto debaty nepřipustili. Krajské nemocnice zůstaly jako příspěvkové organizace. Členové místní organizace ČSSD v Hustopečích pro to hlasovali, ale kraj to rozhodně nepodporuje,“ dodal.   

Pacienti by neměli poznat vůbec nic

Převod na akciovou společnost má  řešit osmimilionovou ztrátu nemocnice v Hustopečích. Město sice zůstává jediným vlastníkem, ale nemocnici chce dál pronajímat. Jako dobré řešení vidí převod na akciovou společnost starosta města. „Pacienti by neměli nic poznat, v žádném případě nic negativního. Město bude jednoznačně požadovat po nájemci, aby zachoval stávající kapacity i strukturu naší nemocnice,“ komentoval starosta Hustopečí Luboš Kuchynka situaci pro idnes.cz. V médiích se pozitivně k předpokládanému ekonomickému vývoji zdravotnického zařízení po převodu na akciovou společnost vyjádřil i její ředitel Petr Michna. Dluh nemocnice vznikl kvůli přestavbě tamního chirurgického oddělení na jednodenní chirurgii, což si v podstatě vyžádala Všeobecná zdravotní pojišťovna. Město řídí koalice ODS, ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti, covid, válka... „Rozhodují o nás jiní!“ Klaus pod Blaníkem burcoval „mlčící většinu“

19:50 Migranti, covid, válka... „Rozhodují o nás jiní!“ Klaus pod Blaníkem burcoval „mlčící většinu“

„Nespoléhejme na bájné blanické rytíře. Probudit je nutné mlčící většinu českého obyvatelstva,“ sděl…