Hašek a Tejc chtějí být jenom řadovými poslanci

10.11.2013 13:39

Michal Hašek a Jeroným Tejc, dosavadní straničtí oponenti předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, chtějí být po odchodu z vedení strany řadovými poslanci. Řekli to dnes novinářům při jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD (ÚVV), který má uklidnit situaci ve straně. Oba podporují svolání mimořádného sjezdu strany v únoru příštího roku, jak navrhuje i Sobotka.

Hašek a Tejc chtějí být jenom řadovými poslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Tejc byl dnes jediným z odstoupivších členů předsednictva, který na ÚVV vystoupil. Bývalý místopředseda Zdeněk Škromach ani člen předsednictva Jiří Zimola na jednání nedorazili. Dosavadní statutární místopředseda Hašek ráno předal Sobotkovi svou rezignaci a jednání se účastní jen jako host.

Svým spolustraníkům Tejc znovu řekl, že za volební neúspěch sociální demokracie je třeba nést odpovědnost. "Ale nechci už hrotit situaci v ČSSD, pro mě je důležitější ponechat si možnost hájit své názory i v budoucnu," řekl pak novinářům. Tejc už v pátek oznámil, že se vzdá postu předsedy poslaneckého klubu. Znovu se o post nebude ucházet. "Považoval bych to za trik, který není hodný mé osoby. Na určitou dobu se nebudu chtít ucházet o pozice v nejvyšších orgánech ČSSD a budu se snažit pracovat ve sněmovně, abych ukázal, že jsem platným členem poslaneckého klubu," uvedl Tejc. 

Jako řadový poslanec chce působit také Hašek. "Doufám, že budu platným poslancem a uvidíme, jak to bude s hejtmanstvím," řekl novinářům Hašek. Zda se vzdá postu hejtmana Jihomoravského kraje chce říct až po ustavení sněmovny a vlády.

Hašek zopakoval, že nepovažuje za chybu to, že se bez vědomí Sobotky společně s dalšími čtyřmi členy předsednictva ČSSD setkal po vyhlášení výsledku voleb s prezidentem Milošem Zemanem. "Věřím, že svou cestu k prezidentu Zemanovi si najde i Sobotka a jako budoucí premiér se s ním bude potkávat pravidelně," poznamenal Hašek.

Hašek znovu zdůraznil, že rezignoval především kvůli neuspokojivému volebnímu výsledku, což by podle něj měli zohlednit i další členové vedení, jako je Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek. "Těším se, až sebereflexi projeví i tito pánové, kteří teď tančí válečné tance na hrobu svých politických odpůrců," řekl novinářům Hašek.

Hašek i Tejc podporují svolání mimořádného sjezdu. Podle Tejce to stranu neochromí, ale bude se muset více soustředit na vnitrostranické záležitosti než na vyjednávání o vládě. "Pokud na něj přijde Sobotka jako premiér, věc bude jasná," poznamenal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…