Hašek si v televizi podal Bendu: Vaše zákony jsou jen zlodějny

06.03.2013 22:54

Prezident Václav Klaus se dnes rozloučil s ministry a neopomněl při té příležitosti rýpnout do vlády premiéra Petra Nečase, že nedokázala využít svého silného mandátu. S tím však nesouhlasí předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, který se v pořadu Události, komentáře střetl s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem.

Hašek si v televizi podal Bendu: Vaše zákony jsou jen zlodějny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

Už od začátku funkčního období bylo totiž podle Bendy jasné, že programové prohlášení jednotlivých vládních koaličních stran není tak shodné, jak by se mohlo zdát. „Věci veřejné například kandidovaly s rétorikou boje proti korupci. Tu vláda přijala, ale k ostatním reformním krokům jsme je museli přesvědčovat,“ uvedl.

„Vláda národního zklamání. Tak se zapíšete do dějin,“ varoval Bendu Hašek. Na kritiku zleva si prý mohli už zvyknout, ale dnes poprvé zazněla i zprava, což by jim mělo dokázat vládní neúspěchy. A pro příklady nešel daleko, jmenoval recesi ekonomiky, alarmující nezaměstnanost, neschopnost vyplácet včas sociální dávky, nárůst státního dluhu či hroucení jednoho veřejného registru za druhým. „Cožpak takhle vypadá správně fungující vláda?“ zeptal se.

Pečení holubi v zemi bohužel nelétají

Proti jeho nařčením se ale Benda důrazně ohradil. Ve srovnání s jakoukoliv evropskou zemí totiž podle něj nelze vládě upřít četné úspěchy. „A to ať už se jedná o pátou nejnižší nezaměstnanost v Evropě či nejnižší míru chudoby. Můžeme se tvářit, že žijeme ve vzduchoprázdnu a létají nám pečení holubi. Ale tak to nefunguje,“ bránil se.

Od Haška se ale dočkal pouhé lítosti za to, že musí hájit neobhajitelné. „Můžete ještě pár měsíců dovládnout, ale žádnou dobrou vizitku už nezískáte. Lidé jsou znechucení,“ vmetl mu do tváře.

„Nenesu odpovědnost za všechny kroky naší vlády,“ prohlásil Benda a následně se distancoval například od kontroverzního projektu sKaret. „Ale nesete,“ rázně mu odvětil Hašek s tím, že zákony této vlády nejsou nic jiného než obyčejné zlodějny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…